Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 1. 2011 12:39

Premiér: Reformní zákony mají být přijaty ještě letos

Předseda vlády Petr Nečas dnes zahájil sérii jednání s jednotlivými resorty o reformních krocích vlády. Začal s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Premiér, ministr zdravotnictví a poradní sbor.

"Řešila se i aktuální situace v českém zdravotnictví. My jsme si i řekli možnosti, kterými bychom reagovali. Jsou také zadány konkrétní úkoly, které z toho plynou, které budou zpracovány a předloženy i vládě," řekl premiér s tím, že naprosto klíčové jsou pro něj reformy.

Premiér dnes s ministrem dohodl také konkrétní úkoly pro případ, že lékaři nepoleví ve svých nárocích na zvýšení mezd a k 1. březnu hromadně odejdou z nemocnic, podrobnosti ani na dotaz premiér neupřesnil.

Za klíčové považuje Petr Nečas chystané reformy. "Řekli jsme si základní představu o legislativních změnách, o proceduře a legislativních lhůtách. Myslím si, že se nám podaří reformu zdravotnictví dostat do tempa, které umožní v letošním roce předložit a schválit klíčové zákony," dodal Nečas. Od premiéra dostal ministr za úkol analyzovat možnosti připojištění, který vyplývá z připravené reformní novely rušící zákaz připlácení na lepší péči a materiál.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ocenil zájem premiéra o dění v resortu. "K finančním požadavkům lékařů - tam nadále trvá naše jasné stanovisko, že otevřenému vydírání nelze ustupovat," řekl. Platí to podle ministra i v situaci, kdy ví, že nemocnice jsou podfinancovány a mzdová problematika lékařů i nelékařů je velmi kritická. Ministr slíbil, že bude hledat možnosti, jak urychlit reformní kroky, aby se urychlil příliv peněz na platy. Rozhodně ale podle Hegera lékaři nemohou počítat s tím, že od března se jim příjmy výrazně a plošně zvýší.

Česká republika má podle Hegera víc lékařů než srovnatelné země. Změnami v legislativě chce ministr dosáhnout stavu, kdy budou sestry moc vykonávat vysoce specializované činnosti, například zastupovat lékaře anesteziologa na sále.

Protože plán vyžaduje řadu formálních kroků, jde ale podle ministra o budoucnost, nikoli řešení nynější situace v nemocnicích. Právě anesteziologové jsou profesí, která by po vlně avizovaných odchodů v nemocnicích citelně scházela.

S přispěním ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie