Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 4. 2013 13:58

Premiér: Rozdělování dotací na sociální služby má zatím zůstat na ministerstvu

Premiér Petr Nečas se dnes setkal se zástupci Asociace poskytovatelů sociálních služeb, jednal s nimi o financování sociálních služeb, o definování jasných parametrů pro poskytování sociálních služeb a o zavedení víceletého financování sociálních služeb.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiér se zástupci poskytovatelů hovořil o zajištění sociálních služeb v letošním roce, kdy bylo ze státního rozpočtu přerozděleno mezi poskytovatele více než 6 mld. korun. Premiér po schůzce přislíbil nalezení dalších prostředků na dofinancování potřebné péče. „Analyzovali jsme průběh fungování těchto služeb v krajích. Jsem přesvědčen, že je našim úkolem pokusit se naleznout ve státním rozpočtu další finanční prostředky v objemu 350 mil. korun, které jsou z objektivních důvodů nezbytné pro dofinancování sociálních služeb. Pokud by se nalezly tyto prostředky, tak by součástí řešení bylo spíše více centralizované rozhodování přes MPSV s větším tlakem na kraje, aby také dofinancovali část poskytovaných služeb,“ řekl premiér.

V souvislosti se zajištěním financování služeb v dalších letech podle předsedy vlády není na pořadu dne plné přesunutí jejich financování na kraje. „Mnohé nasvědčuje tomu, že situace není zralá k tomu, aby od 1. ledna příštího roku přešlo rozdělování dotací na jednotlivé kraje. Součástí dlouhodobého řešení nemůže být pouze posun administrativních procedur z ministerstva práce a sociálních věcí na čtrnáct krajských úřadů,“ uvedl předseda vlády.

Prezident asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký upozornil na možné dopady toho, pokud by nedošlo k dalšímu dofinancování služeb. Postup každoročního vyjednávání o zajištění financování služeb podle něj nepřispívá k dlouhodobému rozvoji služeb a každoročně počátkem roku ohrožuje jejich poskytování klientům. Přivítal proto příslib premiéra, že dojde k dofinancování služeb za jasně stanovených podmínek. „Souhlasím, že systém není připraven na to, aby přešel na krajskou úroveň. Musí se nastavit tak, aby byl pro všechny stejný a spravedlivý. Vnímáme, že změny, které se pro příští a další roky plánují, by měly být spojeny s celkovou změnou financování sociálních služeb tak, aby jejich síť byla pro všechny občany dostupná a stabilní,“ řekl Jiří Horecký.

Cílem je stabilizovaný a funkční systém sociálních služeb

Tématem jednání byla také otázka střednědobého a dlouhodobého řešení rozvoje sociálních služeb. Tu je podle premiéra Nečase nutné řešit s cílem celý systém stabilizovat. „Součástí trvalého řešení musí být vytvoření sítě poskytovatelů sociálních služeb založené na střednědobých plánech poskytování jednotlivých typů sociálních služeb, včetně dlouhodobých kontraktů financování a zapojení prostředků zdravotních pojišťoven na vytvoření systému dlouhodobé sociálně zdravotní péče. Jedině tak vytvoříme stabilizovaný, dlouhodobě fungující systém sociálních služeb,“ dodal předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie