Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 10. 2013 15:24

Premiér: Rozpočet přestává blokovat ekonomický růst

Premiér Jiří Rusnok se 7. října 2013 zúčastnil sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně.
Premiér Jiří Rusnok se 7. října 2013 zúčastnil sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně.
Ekonomice se zatím nedaří vrátit se na trajektorii hospodářského růstu. Řekl to premiér Jiří Rusnok na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně.

Předseda vlády ve svém projevu zdůraznil, že kromě vnějších vlivů způsobily pokles ekonomiky přehnaně velké úspory, které dolehly zejména na stavebnictví. Negativní vliv na hospodářský růst má i fakt, že se nepodaří vyčerpat až 70 miliard korun z evropských fondů.

"Nelze vinit Evropskou unii, že nejsme schopni vyčerpat všechny peníze, a není jich málo. Každý dárce má snahu si pohlídat, na co a jak se peníze využívají. Samozřejmě se našlo hodně výjimek, které čerpání zvládly velmi dobře," řekl premiér Rusnok.

I přes snahu vlády ani v příštím roce nelze očekávat výraznější růst ekonomiky. Premiér v této souvislosti připomněl, že jeho kabinet navýšil prostředky na spolufinancování dopravních projektů. Větší má být i dotace na obnovitelné zdroje energie či příspěvek státu do zdravotního pojištění. „Rozpočet na rok 2014 je tak mírně expanzivní a přestává blokovat ekonomický růst – jde mu naproti,“ shrnul předseda vlády.

Vývoz českého průmyslu se dlouhodobě zvyšuje

Předseda vlády dále ocenil dlouhodobé zvyšování exportní síly českého průmyslu. „V roce 2001 tato země v běžných cenách exportovala zboží a služby za 1,3 bilionu korun. V loňském roce už to bylo téměř 3,1 bilionu korun. Já myslím, že to je fantastický úspěch. Je to úspěch vás všech, kteří tady sedíte v tomto sále,“ řekl Jiří Rusnok ve svém projevu k zástupcům desítek českých firem.

Podle premiéra se ale průmyslu stále nedostává odpovídajícího množství kvalifikovaných technických pracovníků. Chybí i velké projekty jako například rozvoj železniční sítě.

Premiér také na probíhajícím sněmu Svazu průmyslu a dopravy uvedl exministra Miroslava Grégra do nově zřízené galerie osobností průmyslu. Ocenění rovněž získala firma Severní energetická, která spravuje těžbu v Ústeckém kraji a nově provozuje uhelnou elektrárnu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie