Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 5. 2013 12:09

Premiér: S Litvou nás pojí ekonomika i bezpečnost

V rámci návštěvy Litevské republiky se předseda vlády Petr Nečas setkal s tamním premiérem Algirdasem Butkevičiusem. Ve Vilniusu pak premiér Nečas přednesl projev na Evropské humanitní univerzitě a setkal se s tamními studenty.

Premiér Petr Nečas se svým litevským protějškem Algirdasem Butkevičiusem

Předseda vlády Petr Nečas poděkoval litevskému premiéru Butkevičiusovi za pozvání do Vilniusu a připomněl společné zájmy obou zemí. „Litva je zemí, se kterou nás kromě politických, bezpečnostních a kulturních vazeb pojí také zájmy ekonomické,“ řekl premiér.

Vzájemný obchod získal na dynamice

Oba premiéři spolu jednali o vzájemné ekonomické výměně, bezpečnostních otázkách a nadcházejícím předsednictví Litvy Radě EU. Podle českého premiéra vzájemný obchod po letech hospodářského zpomalení získal novou dynamiku. „Právě ve spolupráci a sdílení zkušeností českých a litevských firem nacházíme jednu z možností, jak lépe obstát v dnešní ekonomicky nepříznivé době,“ poznamenal Petr Nečas.

Řada českých výrobků je již dnes v Litvě dobře známa. Jedná se o kvalitní a cenově konkurenceschopné produkty, například vlakové soupravy operující na trati Vilnius–Kaunas, které dodala Škoda Transportation. „Těší mne proto, že dnes se mnou do Litvy přicestovala také česká podnikatelská mise a bude jednat s litevskými partnery, což jistě přispěje k rozvoji vzájemného obchodu,“ dodal český předseda vlády.

Pojí nás bezpečnostní zájmy

S Litvou nás pojí rovněž zájmy bezpečnostní. V rámci Severoatlantické aliance se české ozbrojené síly již dvakrát velmi úspěšně účastnily mise Baltic Air Policing a podílely se tak na ochraně vzdušného prostoru nad Pobaltím (květen – srpen 2009, září 2012 – leden 2013). „Během jednání jsme hovořili také o současném dění v Afghánistánu, na zajištění jehož bezpečnosti a stability se v rámci mise NATO ISAF podílejí obě naše země,“ připomněl premiér Nečas.

Litva bude předsedat EU

Česká republika spolupracuje s Litvou také v rámci mezinárodních organizací. Oba premiéři tak hovořili o aktuálních evropských tématech. V druhém pololetí letošního roku čeká Litevskou republiku předsednictví Evropské unie. „Oceňuji směr, kterým se ubírají priority pro předsednictví, které Litva představila, zejména důraz na dokončení vnitřního trhu, konkurenceschopnost a podporu hospodářského růstu, a popřál jsem panu premiérovi mnoho úspěchů,“ dodal premiér.

Litva je naším důležitým partnerem i v regionálním kontextu. Společně se obě země podílejí na projektu Východního partnerství EU, o kterém premiér Nečas hovořil také s předsedou polské vlády Donaldem Tuskem při své nedávné návštěvě Polska.

Premiér Nečas dále zdůraznil zájem ČR na rozvoji spolupráce mezi Visegrádskou skupinou a pobaltskými státy, což byla mimochodem jedna z priorit nedávného českého předsednictví V4. „Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Litevskou republikou jsou vynikající. Těší mne, že jsme se s panem premiérem Butkevičiusem mohli dnes setkat a přispět tak k posílení česko-litevské spolupráce,“ uvedl na závěr český předseda vlády.

Premiér Nečas diskutoval se studenty

"Poselství svobody je něco, na co by studenti neměli zapomínat. Jsou to lidé, kteří toho mohou ve své zemi hodně změnit. Bělorusko má dobrou budoucnost, která je dána právě mladou generací, která v Bělorusku, nebo mimo jeho hranice vyrůstá. Svoboda znamená především svobodu volby, svobodu slova. To jsou dvě základní věci,“ řekl premiér Petr Nečas při svém setkání se studenty Evropské humanitní univerzity (EHU), na které přednesl projev. Jde o běloruskou exilovou univerzitu, která přesídlila do Vilniusu z Minsku v roce 2004, aby unikla nátlaku ze strany běloruské vlády. Její činnost Česká republika finančně podporuje. Český předseda vlády při setkání se studenty připomněl dlouhou minulost česko-běloruských vztahů a podobné historické zkušenosti obou zemí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Rozhovor premiéra s novináři v Litvě

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie