Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 11. 2015 13:08

Premiér se dnes zúčastní mimořádného summitu EU-Turecko

Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude dnes odpoledne v Bruselu jednat s evropskými partnery a představiteli Turecka o posílení spolupráce v souvislosti s uprchlickou krizí a regulováním migračních toků.

Mimořádný summit EU-Turecko navazuje na jednání evropských lídrů ve Vallettě a říjnovou Evropskou radu, kde byl projednán Akční plán pro spolupráci s Tureckem. Právě o jeho provádění a konkrétních krocích budou dnes hlavy států a předsedové vlád EU hovořit s představiteli Turecka.

Předmětem jednání bude spolupráce v oblasti ochrany vnější hranice, procesu rozšíření, návratové politiky a vízové liberalizace. Lídři EU budou se zástupci Turecka diskutovat také o finanční podpoře Turecka a závazku EU poskytnout Ankaře pomoc ve výši 3 miliard eur na boj s migrací a zvládání migračních toků.

Česká vláda, která včera schválila mandát premiéra na dnešní jednání v Bruselu, považuje spolupráci s Tureckem za nezbytnou a vnímá Turecko jako klíčového partnera pro úspěšné zvládnutí uprchlické krize. Všechny závazky EU vůči Turecku pak musí být zákonitě podmíněny ochotou Turecka naplňovat svou část společné dohody.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky je připraven posílit ekonomickou i expertní pomoc Turecku. Už nyní je Česká republika v této pomoci aktivní, a to v rámci Programu na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů. Na podporu azylové a migrační infrastruktury letos do Turecka putovalo 10 milionů korun.

Jednání lídrů EU bude předcházet tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny, které nyní předsedá Česká republika v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie