Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 8. 2019 16:24

Premiér se v Banské Bystrici zúčastnil oslav 75. výročí Slovenského národního povstání

Premiér se v Banské Bystrici zúčastnil oslav 75. výročí Slovenského národního povstání, 29. srpna 2019.
Premiér se v Banské Bystrici zúčastnil oslav 75. výročí Slovenského národního povstání, 29. srpna 2019.
Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 29. srpna 2019 zúčastnil oslav 75. výročí Slovenského národního povstání v Banské Bystrici. Předsedu vlády na oslavy doprovodil předseda Senátu Jaroslav Kubera, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr obrany Lubomír Metnar.

Předseda vlády se zúčastnil oslav 75. výročí Slovenského národního povstání. V Banské Bystrici Andreje Babiše přivítal slovenský premiér Peter Pellegrini. Následně došlo k uctění památky padlých vojáků. Andrej Babiš položil věnec spolu s Jaroslavem Kuberou a Radkem Vondráčkem. Premiér považuje připomínku povstání za velmi důležitou.

„Jednalo se o největší povstání proti nacistické moci za druhé světové války. Povstala slovenská armáda s 60 000 vojáky a 20 000 partyzánů. Bylo mezi nimi i 2000 Čechů. Přijel s námi i veterán bojů u Liptovského Mikuláše pplk. Josef Svoboda. Myslím si, že je důležité si připomínat jak hrůzy války, tak i statečnost lidí, kteří povstali a pomohli vybojovat naši svobodu,“ uvedl Andrej Babiš.

Oba premiéři si poté v doprovodu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové prohlédli muzeum věnované průběhu povstání z roku 1944. Delegace se následně přesunuly do přilehlého parku, kde proběhly celonárodní oslavy spojené s výročím Slovenského národního povstání. Andrej Babiš s Peterem Pellegrinim během setkání prodiskutovali některá aktuální evropská témata, například blížící se zářijový summit premiérů V4 s partnery ze západního Balkánu v Praze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie