Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 9. 2019 11:10

Premiér se v New Yorku setkal s Borisem Johnsonem či Volodymyrem Zelenským, se státníky hovořil o vztazích zemí i V4

Pohled na ranní panorama New Yorku, 24. září 2019.
Pohled na ranní panorama New Yorku, 24. září 2019.
Premiér Andrej Babiš pokračoval v úterý 24. září v návštěvě USA. Spolu s ministry se zúčastnil Valného shromáždění OSN, o vzájemných vztazích jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, poprvé se setkal s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Druhý den návštěvy USA zahájil předseda vlády spolu s vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem na 74. zasedání Valného shromáždění OSN. Zde si česká delegace poslechla například projev amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Souhlasíme, že každý politik má být hrdý na svůj národ, chránit jeho zájmy a hranice. Překvapilo mě, že nepadlo slovo Evropa. To není dobře, Evropa musí začít intenzivně jednat. Je to pro nás k zamyšlení. Potřebujeme obchodní smlouvu, jako slibuje Donald Trump Velké Británii,“ okomentoval český premiér.

Andrej Babiš se v New Yorku poprvé setkal s britským premiérem Borisem Johnsonem. Tématem schůzky bylo především strategické partnerství obou zemí. „Zdůraznil jsem, že Britové jsou naši strategičtí partneři, představil jsem naše hospodářské výsledky a popsal sílu V4, která má zájem vyřešit brexit dohodou. Jsem rád, že Boris Johnson slíbil, že nás navštíví v Praze,“ uvedl předseda vlády po setkání s britským premiérem.

Premiér se během bilaterálních jednání sešel také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Státníci hovořili především o vzájemných vztazích České republiky a Ukrajiny a o rostoucím obchodu. Tématem schůzky byl mimo jiné i vliv V4 v rámci Evropy. Premiér od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského obdržel pozvání na návštěvu Ukrajiny. „Bylo to velice přátelské setkání. Mluvili jsme o působení V4 v Evropě a pana prezidenta jsem pozval do Prahy, kde by se mohl setkat i s lídry Visegrádské skupiny,“ dodal Andrej Babiš.

Předseda vlády se v New Yorku setkal také s premiérem Arménie Nikolem Pašinjanem, poobědval s vedoucími národních delegací a druhý den návštěvy USA zakončil premiér spolu s manželkou Monikou na recepci pořádané prezidentem USA.

Vicepremiér Karel Havlíček navštívil také univerzitu Cornell Tech, jejíž nový kampus je nedaleko Manhattanu, na Roosevelt Islands. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se účastnil Akce EU na vysoké úrovni k Sýrii. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva zahraničních věcí.

Ve středu 25. září čeká českého premiéra vystoupení na Valném shromáždění OSN a na Politickém fóru OSN na vysoké úrovni pro udržitelný rozvoj (SDG summit). Setkání se zástupci amerických investorů ACEBA, účast na Bloomberg Global Buseiness Foru, jednání s tureckým prezidentem Erdoğanem a s generálním tajemníkem OSN Gutteresem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie