Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 5. 2012 23:10

Premiér se ve Vatikánu setkal s papežem Benediktem XVI.

Premiér Petr Nečas přijel do Vatikánu u příležitosti nadcházejících oslav, kterými se bude příští rok připomínat 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Předseda vlády Petr Nečas zahájil svou páteční návštěvu Vatikánu prohlídkou baziliky sv. Klimenta, kde v doprovodu ministryně kultury Aleny Hanákové, pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky, kardinála Miloslava Vlka a arcibiskupa olomouckého Jana Graubnera uctil památku sv. Cyrila u jeho hrobu.

Oslavy výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu vyvrcholí v roce 2013 na Velehradě, kam byl pozván také papež Benedikt XVI. Jeho návštěva ještě nebyla potvrzena. "Je to věc, která se bude teprve řešit. My bychom byli velice rádi, kdybychom svatého otce znovu přivítali v ČR," uvedl premiér.

Při následné návštěvě baziliky sv. Petra položil premiér Petr Nečas květinu na hrob kardinála Josefa Berana a poté se zastavil u oltáře sv. Václava, kde kardinál Dominik Duka pronesl modlitbu za vlast.

V 11 hodin se uskutečnila v knihovně Apoštolského paláce audience předsedy vlády České republiky Petra Nečase u Jeho Svatosti Benedikta XVI. Premiér Petr Nečas předal Jeho Svatosti dar v podobě kopie tzv. Strahovského evangeliáře z 9. století. Papež premiéra obdaroval psacím perem.Premiér Petr Nečas jednal ve Vatikánu s papežem Benediktem XVI., 25. května 2012

Po audienci u papeže předseda vlády Petr Nečas jednal v Apoštolském paláci se státním sekretářem kardinálem Tarcisio Bertonem a sekretářem pro styky se státy Dominiquem Mambertim. "Mluvili jsme o vztazích mezi Českou republikou a katolickou církví, o restituci církevního majetku, o česko-vatikánské smlouvě, která byla podepsána a nebyla ratifikována parlamentem. Budeme na těchto věcech pracovat. Ujistil jsem pana kardinála, že parlament projednává restituční zákon a že uděláme všechno pro to, aby byl schválen," prohlásil premiér Nečas.

Odpoledne se premiér Petr Nečas s delegací zúčastnil v bazilice sv. Praxedy slavnostní mše, kterou celebroval prefekt kongregace pro katolické vzdělávání kardinál Zenon Grocholewski a kázání pronesl kardinál Miloslav Vlk. Po mši premiér navštívil Papežský orientální institut a večer si poslechl v bazilice Santa Maria Maggiore společný koncert zlínského Symfonického orchestru Bohuslava Martinů a souboru Hradišťan uspořádaný ke cti věrozvěstů Cyrila a Metoděje. "Život a dílo svatých Cyrila a Metoděje zanechali po sobě nesmazatelný odkaz. Platí pro celou Evropu, ale zejména to platí pro země středo a východoevropského regionu. Cyrilometodějská tradice je pro naše národy stále živá, o čemž svědčí i skutečnost, že v mnoha zemích regionu včetně České republiky se den těchto světců slaví jako státní svátek," uvedl premiér Petr Nečas ve svém vystoupení před zahájením koncertu.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie