Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 5. 2014 17:02

Premiér si spolu se zástupci EU připomněl význam Mírové mise Jiřího z Poděbrad

Oslavy k 550. výročí Mírové mise Jiřího z Poděbrad a 10. let ČR v EU v Poděbradech 17. května 2014.
Oslavy k 550. výročí Mírové mise Jiřího z Poděbrad a 10. let ČR v EU v Poděbradech 17. května 2014.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se v sobotu 17. května 2014 zúčastnili oslav 550. výročí mírového projektu Jiřího z Poděbrad. U této příležitosti navštívili lázeňské Poděbrady i zástupci zemí Evropské unie a společně odhalili 28 srdcí symbolizujících unijní sounáležitost.

„Poděbrady si dnes připomínají mírovou misi, kterou zorganizoval český král Jiří z Poděbrad. Touto misí se pokusil vytvořit spojenectví evropských panovníků na rovnoprávné úrovni jednotlivých zemí, pokusil se prosadit v tehdejší středověké Evropě myšlenku rovnocenné mírové spolupráce jednotlivých zemí. To bylo tehdy něco nebývalého, bylo to něco, s čím předběhl dobu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka v projevu.

Poděbrady si připomněly výročí 550 let od mírové mise, kterou vyslal Jiří z Poděbrad ke dvoru francouzského krále Ludvíka XI. Cílem projektu bylo navázání vzájemné spolupráce a založení evropského společenství na obdobných základech, na kterých je vybudována dnešní Evropská unie.

Oslav se zúčastnili také zástupci členských států Evropské unie. Společně s představiteli Itálie, Dánska, Slovenska a dalších odhalil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka celkem 28 srdcí jako symbol vzájemné mezinárodní spolupráce a sounáležitosti. Jednotlivá srdce jsou zdobena motivy symbolizujícími jednotlivé země evropského společenství. Poděbrady se touto akcí připojily i k oslavám 10 let od vstupu České republiky do EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie