Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2016 22:26

Premiér Sobotka a polská premiérka Szydlová podepsali memorandum o realizaci plynovodu Stork II

Premiér Bohuslav Sobotka a polská premiérka Beata Szydlová podepsali memorandum o realizaci plynovodu Stork II, 6. září 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka a polská premiérka Beata Szydlová podepsali memorandum o realizaci plynovodu Stork II, 6. září 2016.
Během summitu předsedů vlád V4 podepsali premiér Bohuslav Sobotka a polská premiérka Beata Szydlová memorandum o spolupráci týkající se plynovodu Stork II. Projekt Stork II a navazující plynovody jsou součástí severojižního plynového propojení.

Severojižní plynové propojení má potenciál zásadně přispět k rozvoji trhu se zemním plynem v regionu střední a východní Evropy, protože přinese zvýšenou bezpečnost dodávek zemního plynu a posílí diverzifikaci dovozních tras.

V textu memoranda předsedové vlád vyjadřují přetrvávající politickou podporu projektu a vyjadřují vůli spolupracovat jak s evropskými, tak národními institucemi, aby došlo k realizaci projektu do konce roku 2020.

Projekt plynovodu STORK II byl v roce 2013 zařazen mezi tzv. projekty společného zájmu EU, tedy projekty s přeshraničním přínosem a významem pro celou Unii, a jako takový je rovněž zařazen v příloze Evropské strategie energetické bezpečnosti mezi projekty, které by ve střednědobém horizontu (2017–2020) měly být realizovány pro posílení energetické bezpečnosti EU. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie