Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 12. 2015 11:51

Premiér Sobotka a prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje přijali akční plán česko-korejského strategického partnerství

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje, 3. prosince 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka jednal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje, 3. prosince 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal dnes ve čtvrtek 3. prosince 2015 s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje o prohloubení vzájemné spolupráce obou zemí. V pražském Lichtenštejnském paláci diskutovali především o ekonomické spolupráci, investicích korejských firem v České republice a bezpečnostních otázkách.

Dalšími tématy jednání byla také spolupráce v oblasti vědy a technologií, kultury, infrastruktury a cestovního ruchu.

Hlavním závěrem jednání je dvouletý akční plán implementace česko-korejského strategického partnerství, který byl českým premiérem a korejskou prezidentkou přijat a který naplňuje a specifikuje prohlášení o strategickém partnerství mezi ČR a Korejskou republikou. Strategické partnerství bylo přijato při návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky v Koreji v únoru letošního roku.

Konkrétní kroky k implementaci Strategického partnerství pro léta 2016–2018 se dotýkají oblastí:

1. Politické a bezpečnostní spolupráce
2. Hospodářské spolupráce
3. Spolupráce v oblasti kultury, cestovního ruchu a výměn

Jednání se zúčastnili také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Česká republika navázala diplomatické vztahy s Korejskou republikou v roce 1990 a za 25 let došlo k jejich výraznému posílení v řadě oblastí, kdy se Korejská republika stala jedním z klíčových partnerů ČR v asijském regionu.

Návštěva prezidentky Pak je první návštěvou prezidentky Korejské republiky v ČR po 20 letech. Prezidentka Pak Kun-hje se odpoledne zúčastnila summitu V4, jehož hlavním tématem byl rozvoj spolupráce zemí Visegrádské skupiny a Korejské republiky.

Prezidentka si prohlédla i Karlův most

Premiér Bohuslav Sobotka zakončil setkání s prezidentkou Jižní Koreje Pak Kun-hje procházkou po Karlově mostě, 4. prosince 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka zakončil setkání s prezidentkou Jižní Koreje Pak Kun-hje procházkou po Karlově mostě, 4. prosince 2015.

Historicky první setkání V4+Korea zakončila v pátek 5. prosince 2015 procházka předsedy vlády Bohuslava Sobotky s prezidentkou Pak Kun-hje po Karlově mostě v Praze.  

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie