Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2016 14:48

Premiér Sobotka a švédský předseda vlády Löfven budou jednat o spolupráci zemí v oblasti hospodářství a energetiky

Premiér Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 3. a 4. listopadu 2016 Švédské království. Tématem jednání se švédským předsedou vlády Stefanem Löfvenem a dalšími ústavními činiteli bude především česko-švédská bilaterální spolupráce v oblasti hospodářství a obrany.

Premiér Sobotka bude se svým protějškem Löfvenem jednat o posilování hospodářských kontaktů mezi Švédským královstvím a Českou republikou, zejména v inovativních oborech a digitálním průmyslu, spolupráci v energetice, obranné a bezpečnostní spolupráci s důrazem na obranný průmysl či regionální spolupráci mezi Visegrádskou skupinou a skupinou severských a pobaltských zemí (NB8). Tématy společného setkání předsedů vlád budou také aktuální evropské a zahraničněpolitické otázky.

„Česko-švédské vztahy se úspěšně rozvíjí v celé řadě oblastí, jako je energetika či obranný průmysl. Řadu společných témat nacházíme také v oblasti podpory lidských práv a demokracie ve třetích zemích, např. v zemích Východního partnerství. Máme zájem na dalším prohlubování naší spolupráce se Švédskem, a to jak na bilaterální úrovni, tak v rámci Evropské unie,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Předsedu vlády bude na jeho cestě do Švédska doprovázet podnikatelská mise složená ze zástupců firem z oblasti energetiky, metalurgie a návazných strojírenských oborů s vysokým inovačním potenciálem. Podnikatelé se zúčastní česko-švédského semináře zaměřeného na oblast energetického trhu včetně tématu smart cities. V rámci svého dvoudenního programu se předseda vlády setká rovněž se zástupci české krajanské komunity ve Švédsku. Poslední návštěva předsedy vlády ČR ve Švédském království se uskutečnila v červnu 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie