Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 8. 2016 12:01

Premiér Sobotka bude jednat s německou kancléřkou Merkelovou o budoucnosti EU a další spolupráci Česka a Německa

Premiér Bohuslav Sobotka bude jednat se spolkovou kancléřkou Spolkové republiky Německo Angelou Merkelovou, 25. srpna 2016.
Na pozvání předsedy vlády Bohuslava Sobotky navštíví ve čtvrtek 25. srpna 2016 spolková kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová Českou republiku. Hlavními tématy jednání budou budoucnost Evropské unie, pokračování v Česko-německém strategickém dialogu a spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a moderních technologií.

Dalším tématem společného jednání kancléřky Angely Merkelové a předsedy vlády Bohuslava Sobotky bude modernizace dopravní infrastruktury, která propojuje obě země, či spolupráce v bezpečnostních otázkách.

„Mou dlouhodobou prioritou jsou dobré vztahy ve střední Evropě a spojenectví s našimi sousedy. Německo kromě toho, že je důležitým členem EU a NATO, je navíc náš významný obchodní partner. Z těchto všech důvodů je návštěva německé kancléřky v Praze důležitá. S Německem máme dnes velmi dobré a intenzivní vztahy, i když se naše názory mohou v některých oblastech, jako je třeba přístup k migraci, lišit.

S kancléřkou Merkelovou budu jednat o budoucnosti Evropy, o tom jak získat větší podporu občanů pro projekt evropské integrace. Představím jí českou prioritu, kterou je Evropa garantující svým občanům bezpečí a prosperitu. Budeme rovněž jednat o společných projektech, k těm nejdůležitějším patří rychlodráha mezi Prahou, Drážďanami  a Berlínem. Důležitým tématem bude také spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a digitalizace průmyslu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Součástí programu oficiální návštěvy kancléřky Merkelové v ČR bude také společná návštěva Českého vysokého učení technického, kde se kancléřka a premiér setkají s představiteli českých a německých výzkumných institucí a firem podílejících se na česko-německé spolupráci v oblasti aplikovaného výzkumu a digitalizace průmyslu.

Programu se zúčastní také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr kultury Daniel Herman.

Spolková kancléřka bude rovněž přijata prezidentem České republiky Milošem Zemanem.

Angela Merkelová přijíždí do ČR po čtyřech letech, její poslední návštěva se uskutečnila v březnu 2012. Premiér Sobotka kancléřku do ČR pozval během své pracovní návštěvy Spolkové republiky Německo v květnu 2015.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie