Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 2. 2017 14:50

Premiér Sobotka bude zítra jednat s předsedy parlamentních stran o postupu a prioritách ČR v otázce vystoupení Velké Británie

Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude zítra v Poslanecké sněmovně jednat se zástupci všech parlamentních stran o postupu ČR ve věci vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Premiér chce na schůzce představit priority a kroky, které plánuje na jednání v EU prosazovat vláda ČR.

„Chci, aby v této důležité otázce, jakou je vystoupení Velké Británie z Evropské unie, vystupovala Česká republika maximálně jednotně a abychom pro kroky vlády v této věci měli jasnou podporu Parlamentu. Naší absolutní prioritou je obrana práv českých občanů a také zájmů českých firem, stejně jako udržení dobrých hospodářských vztahů i pokračování kooperace v oblasti obrany či bezpečnosti,“ uvedl premiér Sobotka.

Vláda ČR zřídila v létě loňského roku Pracovní skupinu pro brexit a reformu EU pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Tato pracovní skupina složená ze zástupců ministerstev a hospodářských a sociálních partnerů se pravidelně schází na Úřadu vlády. Poslední jednání se uskutečnilo 18. ledna 2017. Pod vedením státního tajemníka Prouzy se na Úřadu vlády v prosinci loňského roku k tomuto tématu rovněž uskutečnilo jednání zástupců všech parlamentních stran.

Vláda ČR chce v souvislosti s tzv. brexitem ochránit především zájmy českých občanů a českých firem. Klíčové bude zajistit práva našich občanů, kteří dosud legitimně využívali svobody volného pohybu a pobývají na území Velké Británie, ať už se jedná o trvale usídlené osoby či studenty a akademické pracovníky.

Velká Británie je pro ČR významným partnerem v mnoha oblastech, kde budeme usilovat o zachování úzkých vztahů i po jejím odchodu z EU.  Jedná se například o hospodářské vztahy, neboť Velká Británie je jedním z našich nejvýznamnějších exportních trhů, velmi úzce spolupracujeme v oblastech obrany a bezpečnosti, spojuje nás také zájem o digitalizaci Evropy.

Setkání premiéra s předsedy parlamentních stran je další ze série diskusí, které vláda vede v rámci přípravy na vystoupení Velké Británie z EU. Předseda vlády bude o tématu brexitu jednat také příští týden s českými europoslanci. Zítřejší jednání se uskuteční v 8 hodin v Poslanecké sněmovně, Sněmovní 4. Po jednání je plánován komentář předsedy vlády pro média v tiskovém atriu Poslanecké sněmovny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie