Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 7. 2016 14:53

Premiér Sobotka: Česká vláda podporuje priority slovenského předsednictví EU, zejména posílení hospodářské spolupráce členských států

Slovenského předsednictví EU.

Jsem velmi rád, že předsednictví v Radě EU se na dalších šest měsíců ujímá Slovenská republika, tedy země středoevropského regionu, s kterou má Česká republika vynikající vztahy a s níž sdílíme v oblasti dalšího směrování Evropské unie a Evropy řadu společných hodnot.

Naši sousedé se předsednictví ujímají v mimořádně nelehké době, kdy Evropu čekají zásadní diskuse a jednání o důsledcích a vypořádání se s Brexitem, o reformě a budoucnosti EU.

Tyto debaty považujeme za klíčové, nesmí však z centra pozornosti zcela vytlačit oblasti, na které se musíme soustředit i přes aktuální události. Jedná se o ochranu vnějších hranic EU, modernizaci evropské ekonomiky a užší propojení evropské energetiky.

Jsem rád, že Slovensko se chce během následujícího půl roku soustředit na témata, která Evropu spojují, nikoliv rozdělují. Posilování hospodářské spolupráce členských zemí či důraz na projekty směřující k vytváření jednotného evropského trhu přispějí ke sjednocení evropských partnerů. Oceňuji rovněž příslib konstruktivního přístupu k migrační otázce a azylové politice EU. Budeme se zároveň těšit na úsilí slovenského předsednictví o posílení globálního postavení EU.

Naším společným cílem je, aby Evropská unie zaměřila svou pozornost více na běžné občany a snažila se nejen posílit jejich důvěru v integraci, ale také srozumitelněji komunikovala přínosy a výhody, které členství v Unii občanům přináší.

Slovensko může počítat s plnou podporou České republiky. Těším se na ještě užší spolupráci v rámci EU a rád bych v první den předsednictví popřál slovenské vládě jeho úspěšné vedení.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie