Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 10. 2015 10:44

Premiér Sobotka chce zrychlit digitalizaci státní správy, v prosinci bude porada členů vlády k plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes, 22. října 2015 na Úřadu vlády ČR jednal s ministrem vnitra Milanem Chovancem, ministryní školství Kateřinou Valachovou, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, zástupci Úřadu vlády a také s předsedou Českého telekomunikačního úřadu. Hlavním tématem byl postup prací v digitalizaci státní správy.

„Česká republika je v elektronizaci státní správy v hodnocení Evropské komise (Digital Economy and Society Index) na jednom z posledních míst. To chceme změnit, rozvoj této oblasti považuji za jednu z důležitých priorit vlády pro rozvoj hospodářství i zaměstnanosti. Je nutné v této věci zintenzivnit činnost, dosavadní postup prací nepovažuji za optimální. Proto jsem rozhodl, že na prosinec svolám mimořádné jednání všech relevantních ministrů a ministryň, do jejichž kompetence digitalizace státní správy spadá. Cílem bude vyhodnotit plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, který vláda schválila v srpnu. Jsem rád, že dnešní jednání vedlo ke shodě na jednotném informačním místě pro rozvoj digitálních sítí, kterým bude Ministerstvo vnitra,“ uvedl k jednání předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dalším tématem dnešního jednání byla implementace tzv. broadbandové směrnice, jejímž cílem je snížení nákladů na budování vysokorychlostních komunikačních sítí.  Ta má umožnit prostřednictvím peněz z fondů EU zlepšit přístup k internetu v České republice. Jednotným informačním místem bude Ministerstvo vnitra. Opatření k dobudování sítí budou financována z prostředků Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu. Odborná debata o rozvoji sítí vysokorychlostního internetu se dále povede v rámci Rady vlády pro informační společnost.

 

Srovnání zemí EU v rozvoji elektronické veřejné služby
Srovnání zemí EU v rozvoji elektronické veřejné služby

Zdroj: http://digital-agenda-data.eu/charts/desi-components#chart={"indicator":"DESI_5_DPS","breakdown-group":"DESI_TOTALS","unit-measure":"DESI_SCORE","time-period":"2015"}

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie