Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 4. 2016 23:00

Premiér Sobotka: ČR patří ke světovým lídrům v oblasti jaderné bezpečnosti

Family photo, 1. dubna 2016.
Family photo, 1. dubna 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se na pozvání amerického prezidenta Baracka Obamy zúčastnil ve dnech 31. 3. – 1. 4. 2016 Summitu o jaderné bezpečnosti (Nuclear Security Summit) ve Washingtonu. Česká republika na summitu nabídla technickou pomoc ostatním zemím a dobrovolně přijala závazky nad rámec společného komuniké. Premiér se na okraj summitu setkal s prezidenty Ázerbájdžánu a Švýcarska.

Summit o jaderné bezpečnosti je politickým završením procesu, jenž navázal na projev amerického prezidenta Obamy v Praze v dubnu 2009 v době českého předsednictví v Radě EU. Hlavním cílem tohoto i předchozích tří podobných summitů je přispět k prevenci jaderného terorismu cestou účinného zabezpečení jaderného materiálu ve světě.

„Česká republika je účastnickou zemí summitů již od počátku této iniciativy v roce 2010. Je také jednou z prvních zemí, které ze svého území kompletně odstranily vysoce obohacený uran, za což byla spolu s dalšími 16 zeměmi oceněna v rámci Summitu o jaderném průmyslu, jenž se ve Washingtonu konal souběžně se Summitem o jaderné bezpečnosti,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér na plenární diskusi zopakoval, že Česká republika je připravena poskytnout na poli odstraňování vysoce obohaceného uranu technickou pomoc dalším zemím. V minulosti již takto Česká republika pomohla například Maďarsku, Polsku či Ukrajině.

Podle nejnovější studie nezávislé organizace Iniciativa proti jaderné hrozbě (Nuclear Threat Initiative) je Česká republika v první desítce ze 152 sledovaných zemí v oblasti zabezpečení jaderných materiálů.

„Nad rámec závazků, které jsme společně se zástupci ostatních účastnických zemí a organizací přijali v rámci společného komuniké, se Česká republika dobrovolně přihlásila k dalším 12 konkrétním dílčím aktivitám na poli posilování jaderné bezpečnosti,“ oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Letošní washingtonský summit je posledním setkáním na nejvyšší úrovni hlav států a vlád. Série summitů o jaderné bezpečnosti dosáhla posílení mezinárodních standardů na poli jaderné bezpečnosti a splnila tak drtivou většinu původních závazků přijatých před 6 lety na historicky prvním summitu ve Washingtonu. Celá agenda nyní přejde do podoby trvalejšího mechanismu na pracovní úrovni na půdě pěti mezinárodních organizací, včetně Agentury pro atomovou energii, OSN a Interpolu.

Summit o jaderné bezpečnosti byl zahájen pracovní večeří v Bílém domě na téma Vnímání bezpečnostních hrozeb v oblasti jaderné bezpečnosti ve čtvrtek 31. března 2016 a pokračoval následující den plenárním zasedáním a pracovním obědem, během kterých účastníci diskutovali kroky na národní i mezinárodní úrovni směřující k dalšímu posilování jaderné bezpečnosti.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se na okraj summitu setkal s prezidentem Ázerbájdžánské republiky Ilhamem Alijevem a spolkovým prezidentem Švýcarské konfederace Johannem Schneider-Ammannem. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie