Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 2. 2016 9:01

Premiér Sobotka: ČR pokračuje v pomoci syrským uprchlíkům, letos přispěje 170 milionů korun

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 4. února 2016 zúčastní v Londýně na pozvání premiéra Velké Británie Davida Camerona Mezinárodní dárcovské konference. Jejím cílem je získat od účastnících se zemí příslib finančních příspěvků, které budou využity v průběhu roku 2016 na humanitární pomoc v souvislosti s uprchlickou krizí vyvolanou občanskou válkou v Sýrii. Konference v Londýně bude v pořadí již čtvrtou dárcovskou konferencí pro Sýrii, předchozí tři se uskutečnily v letech 2013–2015 v Kuvajtu. Česká republika letos svůj příspěvek oproti původnímu příslibu výrazně navýšila.

„Jsem velmi rád, že se vládě podařilo pro letošní rok oproti původnímu příslibu výrazně zvýšit finanční příspěvek na pomoc syrským uprchlíkům, kteří utíkají před hrůzami války. Zatímco pro rok 2015 činil příslib finanční pomoci 110 milionů korun, letos jsme příspěvek navýšili na 170 milionů korun. To je v kontextu ostatních států EU jeden z nejvyšších finančních příspěvků. Peníze půjdou na pomoc syrským uprchlíkům v rámci konkrétních humanitárních i zdravotních programů v Turecku, Libanonu i Jordánsku.
O konkrétním využití finanční pomoci jsem se osobně přesvědčil při své loňské návštěvě uprchlického tábora v jordánském Za´tarí, na jehož elektrifikaci a provoz poskytla ČR nad rámec běžné pomoci dalších 45 milionů korun.  
Jsem přesvědčen, že pomáhat válkou postiženému syrskému obyvatelstvu je nejen naší morální povinností, ale i pragmatickým a efektivním příspěvkem k řešení uprchlické krize. Vedle hledání diplomatického řešení a boje s tzv. Islámským státem se musíme soustředit na řešení humanitární krize uvnitř Sýrie, která je mimo jiné jednou z hlavních příčin uprchlické krize, a podporu sousedních zemí, které poskytují útočiště Syřanům prchajícím před válkou,“
uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

ČR dlouhodobě věnuje velkou pozornost pomoci Syřanům postiženým probíhajícím válečným konfliktem. V rámci předchozí dárcovské konference, která se uskutečnila 31. března 2015 v Kuvajtu, přislíbila ČR v souvislosti s konfliktem v Sýrii pomoc ve výši 110 milionů korun. Konečná částka, kterou Česká republika v loňském roce uvolnila, činila 190 milionů korun.

Konference v Londýně bude v pořadí již čtvrtou dárcovskou konferencí pro Sýrii, předchozí tři se uskutečnily v letech 2013–2015 v Kuvajtu. Hostiteli konference jsou předseda vlády Velké Británie a generální tajemník Organizace spojených národů spolu s emírem Kuvajtu, spolkovou kancléřkou Německa a předsedkyní vlády Norska.

Pomoc ČR Sýrii v rámci donorské konference

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Rok Místo a datum konference Příslib ČR
(mil. Kč)
Naplnění příslibu ČR (mil. Kč)
2013    Kuvajt, 31.1. 20 56,75
2014 Kuvajt, 15.1. 25 50
2015 Kuvajt, 31.3. 110 190
2016 Londýn, 4.2. 170 -

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie