Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2015 12:34

Premiér Sobotka: ČSSD a KDU-ČSL jsou tradičními stranami a silnými pilíři koalice

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v sobotu 23. května 2015 navštívil sjezd KDU-ČSL ve Zlíně. Ve své zdravici zdůraznil vzájemnou spolupráci sociálních demokratů s lidovci a také to, že obě strany patří k nejstarším politickým stranám v České republice a jsou nedílně spojeny s hlavními etapami novodobých národních dějin.

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na sjezdu KDU-ČSL:

Vážený pane předsedo, vážené delegátky, vážení delegáti,

chci poděkovat za pozvání na váš sjezd. Vážím si toho a jsem rád, že vás dnes mohu osobně pozdravit a poděkovat vám, členům KDU-ČSL za dlouhodobý vklad pro rozvoj a demokratické fungování naší země.

V dnešním světě čelíme řadě problémů, rizik a nebezpečí. Ani v naší zemi není zdaleka všechno ideální, a ačkoliv naše společná vláda pracuje hodně intenzivně, ještě hodně toho zbývá dokončit a vyřešit.

A protože toho negativního je ve veřejném prostoru stále hodně, a spousta problémů je i ve vnitřním fungování našich stran, a na sjezdu se tyto věci často zmiňují a řeší, dovolte mi, abych ve svém vystoupení šel proti modernímu proudu nadávání na všechno a na všechny a pokusil se být zhola pozitivní.

Sociální demokracie a lidovci jsou nejstaršími politickými silami v naší zemi. Současně nejsilněji spjatými s kořeny naší státnosti. To české a československé se nás koneckonců v názvech našich stran drží dodnes.

Setkávali jsme se, soupeřili i spolupracovali během celého dvacátého století. Naši předci a předchůdci patřili, ať už ve vládě nebo v opozici, k oporám Masarykovy a Benešovy první republiky, která byla unikátním demokratickým projektem uprostřed fašizující střední Evropy. Sociální demokraté a lidovci bojovali proti nacistům. Před rokem 1948 jsme se společně snažili o udržení demokratických poměrů v osvobozené republice. A když se to nepodařilo, ocitali se příslušníci našich stran společně v komunistických kriminálech a pracovních táborech, mezi těmi, kterým se režim mstil nejrůznějším způsobem, včetně postihu dětí a rodinných příslušníků.

Tahle naše zkušenost je unikátní, včetně toho, jak byla uvnitř našich politických stran často předávána z generace na generaci. A měla by nás vést k tomu, abychom nezapomínali.

A tak mi dovolte, abych poděkoval těm lidovcům a těm sociálním demokratům, kteří v zákrutech našich složitých národních dějin obstáli, nezradili sami sebe a své hodnoty, podrželi si svou víru a přesvědčení, odmítali jít s proudem a často za to krutě platili. A příliš často zůstali na celý ten vysilující zápas s režimem sami. Neměli by zůstat zapomenuti.

Sociální demokraté a demokraté křesťanští mají přirozeně odlišné politické programy, máme různou představu o tom, jak by měla v některých ohledech vypadat naše společnost.

Jedna věc nás ale spojuje. A věřím, že se mnou budete souhlasit. Totiž, že na prvním místě nejsou peníze, ale člověk. Jeho osobnost a důstojnost. Že měřítkem všech věcí nemůže být byznys. Že jsou tu hodnoty jako solidarita a spravedlnost, se kterými se neobchoduje. A že musí existovat veřejný prostor, v jehož rámci se můžeme snažit o to, aby všichni lidé měli šanci na slušný život, i ti, kteří se třeba narodí se zdravotním postižením nebo v sociálně vyloučené rodině. A tento veřejný prostor, ať už ho definujeme jako stát nebo obec, nelze řídit nebo zprivatizovat jako firmu.

Myslím, že zase není tak velký rozdíl, jestli hovoříme o sociálně tržní ekonomice nebo o sociálním státu. Jde o pořadí hodnot. A tady mezi námi existují důležité styčné body.

Přijel jsem na váš sjezd také proto, abych vám poděkoval za spolupráci v koaliční vládě. Naše strany nebyly před rokem 2014 ve vládě a to nám umožňovalo vidět stejně ostře a kriticky chyby, které se v naší zemi odehrávaly za Nečasovy vlády. A umožnilo nám to dohodnout se na smysluplném vládním programu. Po roce a čtvrt koaliční spolupráce vidím společnou vládu ČSSD, KDU a ANO stále jako nejrozumnější řešení. Společně se nám podařilo vrátit alespoň část důvěry lidí v politiku. Vláda je stabilní, příliš se nehádá a bod po bodu plní to, na čem jsme se na začátku dohodli. Vede trpělivý sociální dialog, který je tou nejlepší prevencí proti demonstracím a stávkám. Jsem rád, že se nám společně podařilo udělat hodně pro rodiny s dětmi i seniory. Společnost je o něco klidnější a snad i optimističtější.

To je důležité, sociální soudržnost společnosti pomáhá čelit populismu a demagogii. Udržet demokracii a právní stát. I to je oblast, kde můžeme spolupracovat.

Naše země si po všem, co zažila v uplynulých letech, zaslouží politickou stabilitu. Pomáhá to nejen ekonomice, investicím a zaměstnanosti, ale poskytuje nám to alespoň minimální čas na to, abychom vyřešili vleklé problémy, na které předcházející vlády čas neměly. Ať už je to čerpání evropských fondů, transparentnost veřejných rozpočtů nebo třeba zrychlení výstavby dálnic.

Fungování koalice je i otázkou konkrétních lidí, kteří se na tom podílí.

Chtěl bych poděkovat vašemu předsedovi Pavlovi Bělobrádkovi za úsilí, které věnuje dobrému fungování vlády. A vlastně bych mu chtěl současně i pogratulovat k tomu, co se mu v uplynulých letech ve vztahu ke KDU-ČSL povedlo. Takových případů silného politického oživení jsme po roce 1989 mnoho nezažili. Takže gratuluji, děkuji za vládní spolupráci a těším se na její pokračování i po úterním hlasování v Poslanecké sněmovně.

Chci poděkovat osobně i Marianu Jurečkovi, ministrovi zemědělství, a Danielu Hermanovi, ministrovi kultury, za dosavadní kus práce, který ve vládě odvedli.

Vážené dámy, vážení pánové,

vážím si toho, že jsem měl možnost vystoupit na vašem sjezdu. Přeji vám úspěšné jednání, které bude v zájmu nejen vaší politické strany, ale také dobrého fungování naší demokracie a naší země.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie