Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2014 16:07

Premiér Sobotka: Děkuji partnerům v rámci tripartity za spolupráci v roce 2014

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve středu 17. prosince 2014 přijal na Úřadu vlády ČR předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu a prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka. Oběma poděkoval za vzájemnou spolupráci v rámci jednání tripartity, tedy Rady hospodářské a sociální dohody ČR v roce 2014.

Premiér Sobotka připomněl, že koaliční vláda naplnila jednu ze svých priorit a obnovila sociální dialog, kdy důležité vládní záměry a cíle projednávala se svými partnery z řad zaměstnanců a zaměstnavatelů.

V letošním roce se tripartita na společném jednání sešla celkem desetkrát. V listopadu letošního roku se zároveň uskutečnilo první společné jednání národní a krajských tripartit.

„Chtěl bych poděkovat zástupcům zaměstnanců i zaměstnavatelů za velmi dobrou spolupráci v roce 2014. Jsem rád, že klíčové vládní zákony, jako je například státní rozpočet pro rok 2015, byly dostatečně projednány a mají plnou podporu sociálních partnerů. Vláda chce na dobrou spolupráci stejně intenzivně navázat také v roce 2015,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

"Odbory si velmi cení toho, jak komunikace sociálních partnerů dostala nové širší možnosti, vláda nejen obnovila sociální dialog, ale vede ho tak, že veřejnost začíná pozitivně vnímat, že po mnoha letech dochází ke skutečnému hledání a nalézání tolik potřebného celospolečenského konsenzu," zdůraznil po jednání Josef Středula, předseda ČMKOS.

„Oceňuji přístup vlády k sociálnímu dialogu. Dokonce bych si dovolil říci, že nehledě na dílčí názorové rozdíly je to nejlepší spolupráce sociálních partnerů za poslední roky,“ uvedl Jaroslav Hanák. Jak dále poznamenal, vládní strana se snaží naslouchat požadavkům byznysu a přijímá argumentaci zástupců zaměstnavatelů, příkladem je Akční plán vlády na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR.

V příštím roce čeká vládu řada prioritních úkolů, jako je například zavedení elektronické evidence tržeb, přijetí zákona o sociálním bydlení, novela stavebního zákona, prosazení zákona o prokázání původu majetku a řada dalších. Důležité priority chce vláda opět projednat i se sociálními partnery.

První setkání zástupců vlády a sociálních partnerů v novém roce je naplánováno již na 12. ledna 2015.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie