Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 7. 2015 15:43

Premiér Sobotka dnes podepsal Memorandum se společností Foxconn – miliardovým investicím již nestojí nic v cestě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka podepsal Memorandum o spolupráci s Tchajwanskou společností Foxconn, 23. července 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka podepsal Memorandum o spolupráci s Tchajwanskou společností Foxconn, 23. července 2015.
Dnes krátce po poledni podepsal předseda vlády Bohuslav Sobotka Memorandum o spolupráci s Tchajwanskou společností Foxconn. Společnost zde plánuje v příštích třech letech investovat 2,5 miliardy korun na expanzi. Další 3,7 miliardy korun půjdou na lidské zdroje, vytvoří tak 2 000 nových pracovních míst.

„Podepsáním Memoranda o spolupráci mezi českou vládou a společností Foxconn byla otevřena velmi významná kapitola v oblasti investic a mezinárodní spolupráce. Česká republika tím ukazuje připravenost dále a ještě hlouběji pracovat na růstu české ekonomiky a na strategickém rozvoji českého technologického průmyslu. Je to také další úspěšný krok v plnění klíčové vládní priority, tedy získávání nových investic a vytváření nových pracovních míst. Je mi potěšením říct, že za posledních několik let se nám podařilo vytvořit stabilní a atraktivní ekonomické prostředí, které dokáže přitáhnout silné domácí i zahraniční investory, kteří chtějí dále růst. Právě dnešní podpis je toho jasným důkazem,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Plánovaná investice ve výši 2,5 miliardy korun bude směřovat do celé řady oblastí včetně výzkumu a vývoje, řešení pro automatizaci a digitalizaci, infrastruktury a e-commerce. „Česká republika má velmi silné postavení v průmyslu. Potřebujeme ale využívat ty nejmodernější technologie, abychom dokázali uspět v mezinárodní konkurenci. Digitalizace a automatizace v průmyslu a koncepce Průmysl 4.0 jsou témata těchto dní, tam musí směřovat naše síly, chceme-li se vyrovnat světové výrobě,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s agenturou CzechInvest jsou garanty pracovních skupin, které v tuto chvíli vyhodnocují konkrétní podobu investičních projektů. Experti MPO navázali úzkou spolupráci se společností Foxconn, aby společně řešili konkrétní požadavky, například v oblasti personální politiky. „Expanze společnosti Foxconn je šance pro současné i budoucí vysokoškoláky, kteří tak budou moci získat praxi u globálního technologického lídra. Jednáme proto s nejvyššími zástupci našich předních technických univerzit o možné spolupráci,“ doplnil Mládek. Do náboru zaměstnanců a na personální náklady investuje společnost Foxconn v příštích třech letech další 3,7 miliardy korun.

Plánované nové výzkumné a designové centrum v České republice bude navrhovat softwarová řešení a produkty pro evropské trhy se zaměřením na automatizaci, telekomunikaci, elektroniku pro automobilový průmysl, analýzu a management dat. Společně s plánovanou expanzí společnost v následujících letech najme několik stovek expertů na oblast IT a technologií.

Zdroj: Ministersvo průmyslu a obchodu

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie