Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 7. 2014 13:54

Premiér Sobotka dnes telefonicky hovořil s H. Van Rompuyem a F. Hollandem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka tento týden pokračuje v aktivní komunikaci o budoucím složení institucí Evropské unie a portfoliu pro českého eurokomisaře.

V pátek 11. července hovořil premiér telefonicky se stálým předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Předmětem diskuse byly klíčové pozice v institucích Evropské unie, konkrétně obsazení místa vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a místa stálého předsedy Evropské rady.

Premiér dnes také telefonicky jednal s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Předmětem rozhovoru byla diskuse o českých a francouzských preferencích ohledně portfolia budoucích eurokomisařů. Předseda vlády se s francouzským prezidentem dohodl na vzájemné podpoře svých kandidátů a v debatě se rovněž věnovali otázce fungování nové Evropské komise. B. Sobotka a F. Hollande se v té souvislosti shodli na potřebě lepší koordinace činnosti Evropské komise a jasném pořadí jejích priorit směrem k podpoře růstu a zaměstnanosti.

Příležitostí pro další konzultace ohledně složení nové Evropské komise bude příští mimořádné zasedání Evropské rady, kterého se premiér B. Sobotka zúčastní ve středu 16. července. Vedle situace na Ukrajině se představitelé členských států budou věnovat také nominaci představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, případně otázce nového stálého předsedy Evropské rady.

Při dnešních konzultacích Bohuslav Sobotka také potvrdil zájem České republiky o ekonomická portfolia v nové Evropské komisi, jako jsou průmysl, doprava nebo regionální rozvoj. V pondělí bude o jménu českého kandidáta do Evropské komise jednat koaliční rada.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie