Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 9. 2015 16:36

Premiér Sobotka dnes telefonicky hovořil s předsedou Evropské komise Junckerem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v neděli 13. září odpoledne telefonicky hovořil s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem o nových návrzích na řešení migrační krize, které v týdnu představila Evropská komise, a o společné pozici zemí V4 k tomuto plánu.

Bohuslav Sobotka v rozhovoru podpořil takové řešení, jehož klíčovými body musí být:

  • Ochrana vnější hranice. Musíme mít v EU jasnou politickou shodu na tom, že vnější hranici skutečně chráníme a nebereme ji jako přežitek. Musíme reálně zajistit, aby všechny státy plnily své povinnosti při ochraně vnější hranice, abychom kontrolovali příliv lidí do Evropy. Bez této kontroly nemají jakákoli jiná opatření smysl. Pokud se shodneme, že to s ochranou hranic myslíme vážně, je Česká republika připravena se aktivně podílet a být nápomocna státům, které to potřebují – finančně, materiálně prostřednictvím expertů.
  • Zřízení hotspots v souladu se závěry červnové Evropské rady. V této oblasti jsme zatím v EU téměř nikam nepokročili. Musíme se rychle hnout kupředu. Hotspots jsou klíčovým prvkem systému, umožní nám efektivně rozlišovat mezi azylanty a migranty a napomohou efektivitě řízení. I zde platí, že ČR je připravena se na zřízení těchto přijímacích zařízení pro uprchlíky podílet.
  • Rychlé přijetí seznamu zemí, které považujeme za bezpečné, ať už jde o země původu nebo tranzitu. Návrh EK je dobrým základem do diskuse.
  • Dobrovolný příspěvek jednotlivých členských zemí k pomoci a přijímání uprchlíků. Česká republika i další země V4 odmítají dočasný i trvalý relokační mechanismus, pokud bude založen na povinných kvótách. Česká republika je připravena pomáhat, ale na dobrovolném základě.

Premiér Sobotka i předseda komise Juncker se shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení bez toho, aby došlo k přehlasovávání některých členských zemí EU. V tomto bude pokračovat intenzivní dialog, kterému chtějí jak Evropská komise, tak státy V4 maximálně pomoci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie