Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 2. 2017 17:23

Premiér Sobotka: Dohoda lídrů EU pomůže výrazně potlačit nelegální migraci ve Středomoří

Summit předsedů vlád a hlav států zemí EU v rámci maltského předsednictví, 3. února 2017.
Summit předsedů vlád a hlav států zemí EU v rámci maltského předsednictví, 3. února 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes jednal s ostatními lídry EU na neformálním summitu v maltské Vallettě o posílení spolupráce s Libyí a rozvíjení partnerství s dalšími státy severní Afriky v boji proti nelegální migraci ve Středomoří. Prezidenti a předsedové vlád členských států se ve společném prohlášení zavázali k boji proti pašerákům lidí, podpoře libyjské pohraniční stráže a pomoci při budování kapacit pro uprchlíky.

Evropské unii se minulý rok podařilo zastavit proud nelegální migrace ve východním Středomoří a na západním Balkáně. EU uzavřela úspěšnou dohodu s Tureckem a spustila projekt Evropské pohraniční a pobřežní stráže. V následujících měsících se Evropa zaměří na oblast centrálního Středomoří, která je branou pro nelegální migraci.

Již minulý rok začal pod patronací EU výcvik libyjské pobřežní stráže, který Česká republika aktivně podporuje. 

„Česká republika se aktivně podílí na výcviku libyjské pobřežní stráže. V první fázi projektu jsme přispěli více než milionem korun a naše finanční podpora bude pokračovat. Čeští experti zároveň působí přímo na velitelství celé mise. Jde o jedno z klíčových řešení k zastavení nelegální migrace ve Středomoří. S evropskými kolegy jsme se dnes zároveň dohodli na důsledném boji proti pašerákům lidí, na podpoře Libye při ochraně jižní hranice a pomoci s budováním kapacit pro uprchlíky,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka.

Vedle výcviku libyjské pobřežní stráže se česká vláda aktivně zapojuje do rozvojové pomoci, která směřuje do afrických zemí. 

„V uplynulých dvou letech podpořila ČR v Africe projekty v hodnotě více než 40 milionů korun. V této pomoci budeme i nadále pokračovat tak, aby africké státy byly schopny čelit nelegální migraci a aby zdejší obyvatelé nemuseli opouštět své domovy,“ doplnil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Lídři EU dnes na Maltě diskutovali také o transatlantické spolupráci v souvislosti s nástupem nového amerického prezidenta do funkce. USA jsou nadále významným spojencem Evropy a v následujících měsících musíme spolupracovat na řadě společných zájmů, ať už jde o boj proti terorismu, vztah k Rusku či úsilí předcházet nelegální migraci.

Závěr neformálního summitu bude patřit diskusi o budoucnosti evropské integrace ve formátu EU27. Evropští státníci budou jednat o přípravě březnového summitu v Římě, kterým si Evropa připomene 60. výročí podpisu zakládajících smluv. Prioritami české vlády v budoucím směřování EU je posilování vnitřní bezpečnosti, prohloubení spolupráce členských států v obraně a zajištění ekonomické a sociální bezpečnosti evropských občanů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie