Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 8. 2017 12:37

Premiér Sobotka je na oficiální návštěvě Irácké republiky, setkal se s předsedou vlády Hajdarem Abádím

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s předsedou vlády Irácké republiky, 27. srpna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s předsedou vlády Irácké republiky, 27. srpna 2017.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka je ve dnech 26.–27. srpna 2017 na oficiální návštěvě Irácké republiky. V rámci cesty se setkal s předsedou vlády Hajdarem Abádím. Hlavními tématy jednání bylo zapojení ČR do koalice proti Islámskému státu, bezpečnostní spolupráce obou zemí a rovněž účast českých firem na počínající rekonstrukci země.

Premiér Bohuslav Sobotka na začátku jednání s iráckým premiérem vyzdvihnul vysokou úroveň česko-iráckých vztahů, které byly navázány už v roce 1933, tj. rok poté, co Irák získal svou nezávislost.

Ocenil také odvahu iráckých občanů, kteří denně nasazují životy v boji proti teroristickým skupinám. Předsedové vlád během jednání hovořili o vzájemné spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti, kdy ČR je od roku 2014 spolu s dalšími 61 zeměmi členem Globální koalice proti ISIL. Cílem koalice je likvidace ozbrojenců tzv. Islámského státu v Iráku a Sýrii.

Dalším tématem setkání byla možnost zapojení českých firem do rekonstrukce Iráku včetně posílení vnitřní bezpečnosti země, obnovy a modernizace hospodářství, infrastruktury a také spolupráce v sektoru energetiky s důrazem na obnovu ropného průmyslu. Premiér Sobotka dnes předal iráckému předsedovi vlády dopis s možnostmi a nabídkou portfolia, jak a kde se mohou české firmy v rámci rekonstrukce Iráku zapojit.

Premiéři se zabývali také bezpečnostní situací v zemi a v regionu Blízkého východu. V současnosti působí v Iráku v rámci Globální koalice proti ISIL Letecký poradní tým Armády ČR. Hlavním úkolem 35 českých vojáků na letecké základně Balad je poradní a monitorovací činnost při operačním výcviku pozemního a létajícího personálu iráckých vzdušných sil na letounech L-159 ALCA. Od dubna tohoto roku působí na základně Camp Dublin v Bagdádu v rámci mnohonárodní koaliční mise také pětičlenný tým policejních odborníků, který se zabývá výcvikem policejních rekrutů. V období od prosince 2016 do května 2017 bylo do Iráku vysláno také 17 příslušníků polního chirurgického týmu Armády ČR, jenž působil na základně Ajn al-Asad v západním Iráku.

Česká republika je zapojena do počínající fáze rekonstrukce Iráku. Rozvojová a humanitární podpora Iráku ze strany ČR dosáhla v letech 2012–2016 částky 94 milionů korun. A jen v roce 2017 bude tato podpora činit zhruba 65,5 milionu korun. ČR nad rámec obecných darů mezinárodním humanitárním organizacím poskytla v únoru 2017 z rozpočtu zahraniční rozvojové spolupráce dar ve výši 5 milionů korun na okamžitou stabilizaci a obnovu osvobozených území Iráku.

Česko-irácké obchodní vztahy se opírají o dlouholetou tradici. Jednou z perspektivních oblastí česko-irácké spolupráce je petrochemický průmysl. Jedním z největších úspěchů českých společností v iráckém petrochemickém průmyslu bylo v roce 2015 uzavření kontraktu na rozšíření rafinerie v Basře na jihozápadě Iráku.

Český vývoz do Iráku dosáhl v roce 2016 127 mil. USD. Na iráckém trhu dlouhodobě působí celá řada českých společností. Jednou z těchto společností je firma AERO Vodochody AEROSPACE, jež v minulosti mimo jiné uzavřela kontrakt s Ministerstvem obrany Iráku na dodávku 12 letounů L-159.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie