Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 2. 2017 17:26

Premiér Sobotka jednal s maltským premiérem Muscatem o brexitu, summitu EU v Římě i budoucnosti EU

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Maltské republiky Josephem Muscatem, 28. února 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Maltské republiky Josephem Muscatem, 28. února 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal v úterý 28. února 2017 v Kramářově vile s předsedou vlády Maltské republiky Josephem Muscatem. Hlavními tématy jednání byly aktuální evropské otázky, brexit a příprava březnové Evropské rady a summitu v Římě.


Premiér Sobotka na jednání ocenil maltské předsednictví v Radě EU, které se dostává do poloviny funkčního období. Přestože Malta převzala vedení Evropské unie v nelehké době, úspěšně se věnuje tématům, která Evropu spojují, ať už jde o odstraňování překážek na vnitřním trhu či vytváření jednotného digitálního trhu a energetické unie.

Premiéři obou zemí dnes jednali mimo jiné o programu březnového zasedání Evropské rady, kterému bude dominovat vnější bezpečnost a obrana EU a další pokrok v dokončování jednotného trhu EU. Věnovali se rovněž přípravě výročního summitu v Římě, který se uskuteční při příležitosti 60. výročí podpisu tzv. Římských smluv. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je důležité, aby evropští lídři v Římě předložili jasnou vizi a priority, kterými se EU bude v nadcházejících měsících zabývat.

Premiéři České republiky a Malty jednali také o brexitu, o národních prioritách a společném vyjednávacím postupu v rámci EU.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka informoval při jednání premiéra Maltské republiky Muscata o konání setkání lídrů Visegrádské skupiny, které se uskuteční tento čtvrtek a hlavním tématem společného jednání bude problém dvojí kvality potravin. Právě na tento problém země V4 dlouhodobě upozorňují a požadují od Evropské komise, aby tomuto tématu věnovala větší pozornost, než je tomu doposud.

Poslední oficiální návštěva maltského premiéra v ČR se uskutečnila v roce 2008.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie