Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 3. 2016 10:52

Premiér Sobotka jednal s ministrem zahraničních věcí Itálie Gentilonim

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 17. března 2016 setkal s ministrem zahraničních věcí Italské republiky Paolem Gentilonim.
Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 17. března 2016 setkal s ministrem zahraničních věcí Italské republiky Paolem Gentilonim.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 17. března 2016 v Poslanecké sněmovně setkal s ministrem zahraničních věcí Italské republiky Paolem Gentilonim.

Hlavním tématem diskuze byla evropská agenda. V otázce migrace se oba partneři shodli na nutnosti oslabení migračních toků, které nekontrolovaně proudí do Evropy, a na snaze předejít tomu, aby se opakoval scénář z roku 2015. Více informací o pozici ČR před jednání Evropské rady naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-mandat-pro-premiera-na-jednani-evropske-rady-o-dohode-s-tureckem-141406/.

Dalším tématem jednání byla situace na Blízkém východě a boj proti mezinárodnímu terorismu. Premiér Sobotka s ministrem Gentilonim hovořil o zapojení obou zemí do aktivit Globální koalice proti ISIL a o možnostech česko-italské spolupráce při výcviku policejních složek Irácké republiky v rámci podpory stabilizace Iráku.

Premiér Sobotka při jednání ocenil rozvoj vzájemné hospodářské spolupráce. Obrat obchodu s Itálií dosáhl v r. 2015 rekordní výše 286 mld. Kč. Itálie je celosvětově šestým nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR. Z Itálie přišly do ČR také významné zahraniční investice v oborech jako jsou bankovnictví, dopravní strojírenství či potravinářství.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie