Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 6. 2015 19:27

Premiér Sobotka jednal s ministryní obrany SRN Ursulou von der Leyen

Premiér Sobotka se setkal s ministryní obrany Spolkové republiky Německo Ursulou von der Leyen, 4. června 2015.
Premiér Sobotka se setkal s ministryní obrany Spolkové republiky Německo Ursulou von der Leyen, 4. června 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým ve čtvrtek 4. června 2015 ve Strakově akademii setkal s ministryní obrany Spolkové republiky Německo Ursulou von der Leyen. Společně projednali česko-německý strategický dialog, spolupráci ministerstev obrany a zahraniční témata.

Prohlubování česko-německé spolupráce je jedním z prioritních zahraničně-politických cílů vlády. V minulém roce proto ČR iniciovala vznik česko-německého strategického dialogu.

Na významu česko-německého strategického dialogu se předseda vlády společně se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou shodl během své pracovní návštěvy v Berlíně v květnu tohoto roku. Deklarace, která se stane základním dokumentem dialogu, by měla být podepsána ministry zahraničí již letos v létě.

Jedním z osmi prioritních témat česko-německého strategického dialogu je i spolupráce resortů obrany. Zájmem české vlády je vytvořit pravidelný konzultační mechanismus na úrovni ministrů obrany. Dnešní setkání je proto dobrým impulsem pro intenzivnější česko-německá setkávání v tomto formátu do budoucna.

Rozvoj vojenské spolupráce by se pozitivně odrazil i v hospodářské oblasti. Může vytvořit řadu pobídek pro spolupráci českého a německého obranného průmyslu s příznivým vlivem na ekonomiku i politiku zaměstnanosti.

Dalším tématem diskuse byla spolupráce v rámci Severoatlantické aliance, otázka migrace, situace na Ukrajině, boj proti Islámskému státu a společná koordinace zemí v oblasti uplatňování sankcí vůči Rusku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie