Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2017 17:06

Premiér Sobotka jednal s portugalským ministrem zahraničí Silvou o spolupráci v oblasti digitalizace

Premiér Bohuslav Sobotka přijal ministra zahraničních věcí Portugalské republiky Augusta Santose Silvu, 28. srpna 2017.
Premiér Bohuslav Sobotka přijal ministra zahraničních věcí Portugalské republiky Augusta Santose Silvu, 28. srpna 2017.
V pondělí 28. srpna 2017 přijal premiér Bohuslav Sobotka ve Strakově akademii ministra zahraničních věcí Portugalské republiky Augusta Santose Silvu. Jednal s ním o směrnici o vysílání pracovníků, spolupráci v oblasti digitální ekonomiky a digitalizace státní správy, o migraci a spolupráci v rámci EU v oblasti obrany a bezpečnosti.

Česko-portugalské vztahy mají dlouhou historii. Zájem obou zemí o rozvoj vzájemných vztahů potvrzuje intenzita návštěv na nejvyšší úrovni či činnost honorárních konzulátů ČR v Portugalsku.

Hlavním bodem jednání byla evropská témata. Strany se zaměřily zejména na téma vysílání pracovníků, které je pro ČR klíčové. ČR aktivně usiluje o dosažení kompromisu, který by byl přijatelný pro všechny členské státy. Česká republika úzce spolupracuje s V4, v jejímž rámci jednala v posledních měsících se zeměmi Beneluxu a Francií. V srpnu proběhlo jednání v rámci Slavkovského formátu za účasti francouzského prezidenta Macrona.

Dalším nosným tématem diskuze byla spolupráce v oblasti digitální ekonomiky, jež ČR vnímá jako prioritní oblast. Z tohoto důvodu byla v polovině roku 2016 zřízena funkce koordinátora digitální agendy Úřadu vlády. Ten koordinuje činnost všech odpovědných resortů a komunikuje se zástupci průmyslu. Důležitým bodem v této sféře je otázka elektronizace veřejné správy, kde vláda jako své priority vnímá především zajištění rychlejšího a kvalitního zavádění služeb eGovernmentu. V této souvislosti ČR vítá estonské předsednictví v Radě EU, které si stanovilo digitální Evropu a volný pohyb dat za jednu ze svých priorit.

Partneři hovořili rovněž o migraci. Hlavním cílem evropské migrační politiky je získat plnou kontrolu nad vnějšími hranicemi, zajistit efektivní řízení migračních toků, vč. účinné návratové politiky, a zajistit bezpečnost v rámci Schengenu. Předseda vlády během jednání zopakoval, že Česká republika je připravena vyslat 160 lidí v rámci Evropské pobřežní a hraniční stráže. Premiér rovněž uvedl, že vzhledem ke klíčové roli Libye v oblasti migrace vláda ČR v červenci tohoto roku schválila poskytnutí přibližně 1 milionu EUR na výcvik Libyjské pobřežní stráže a 1 milionu EUR na boj proti převaděčství v Sahelu.

Jednání se taktéž zaměřilo na dvoustrannou spolupráci, především pak v hospodářské oblasti. K rozvoji česko-portugalské spolupráce by v budoucnu měla přispět nově založená Hospodářská a obchodní rada mezi oběma zeměmi či Portugalsko-česká obchodní komora, jež svou činnost zahájí v září tohoto roku. Za další perspektivní oblasti spolupráce bylo označeno školství a cestovní ruch. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie