Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 8. 2016 13:43

Premiér Sobotka jednal s předsedy vlád V4 a německou kancléřkou o posílení důvěry v EU a zajištění bezpečnosti Evropanů

Začátek jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny a německé kancléřky Angely Merkelové, 26. srpna 2016.
Začátek jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny a německé kancléřky Angely Merkelové, 26. srpna 2016.
Ve Varšavě se v pátek 26. srpna 2016 uskutečnil druhý summit Visegrádské skupiny pod vedením polského předsednictví. Jeho hostem byla německá kancléřka Angela Merkelová, která tak navázala na svou včerejší oficiální návštěvu v Praze. Tématem dnešního summitu byla budoucnost EU a příprava setkání 27 lídrů členských států, které se bude konat příští měsíc v Bratislavě.

Předsedové vlád České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se dnes s německou kancléřkou Angelou Merkelovou shodli na tom, že výsledky britského referenda jsou impulsem k práci 27 členských států na nové budoucnosti EU.

Premiér Bohuslav Sobotka v té souvislosti uvedl, že jakákoliv reforma Evropy musí být založená na důvěře a spolupráci v těch tématech, ve kterých si členské státy rozumí. V minulosti se země vyčerpávaly a odcizovaly ve zbytečných sporech, v nichž nebylo možné nalézt shodu. To se z českého pohledu musí změnit.

Předseda vlády dále své partnery upozornil na potřebu obnovit důvěru občanů v EU.

„V první řadě musíme být schopni garantovat občanům bezpečnost. Je třeba pokračovat v projektu společné pohraniční stráže, zároveň nastal čas se zabývat vytvořením společné evropské armády. Jen díky ní budeme my sami schopni obhájit své zájmy,“ uvedl premiér Sobotka.

Z pohledu české vlády je rovněž důležité, aby se EU ve své reformě soustředila na sbližování životních úrovní napříč Unií. Předpokladem prosperity a sbližování životní úrovně je dobře fungující vnitřní trh bez bariér a zbytečné regulace.

Debata o dalších krocích v reformě EU bude pokračovat v Bratislavě 16. září, kdy se uskuteční neformální summit hlav států a předsedů vlád 27 členských zemí, na němž by se lídři měli shodnout na dalším směřování EU bez Velké Británie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie