Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 9. 2015 16:47

Premiér Sobotka jednal s premiérem Srbska Vučićem o rozšíření Evropské unie i rozvoji obchodních vztahů

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s předsedou vlády Srbska Aleksandrem Vučićem, 1. září 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s předsedou vlády Srbska Aleksandrem Vučićem, 1. září 2015.
V úterý 1. září 2015, první den své zahraniční návštěvy Srbské republiky, se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal s předsedou vlády Srbské republiky Aleksandrem Vučićem.

Oba premiéři diskutovali zejména o probíhajících jednáních o přistoupení Srbska do EU, problematice nelegální migrace přes západní Balkán do EU a obchodních příležitostech pro české firmy v oblasti dopravní a energetické infrastruktury. Premiéra Sobotku doprovází na jeho dvoudenní cestě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr vnitra Milan Chovanec. Cesty se rovněž účastní  početná podnikatelská delegace, složená ze zástupců Hospodářské komory ČR.

ČR podporuje integraci Srbska do Evropské unie

„Do Bělehradu jsem dnes přijel proto, abych za Českou republiku jednoznačně podpořil úsilí o integraci Srbska do Evropské unie. Chci ocenit úspěchy, které se Srbsku povedly zejména za rok a půl z hlediska přípravy na vstup do Evropské unie,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády Sobotka.

ČR nabídla Srbsku pomoc pro zvládání vlny běženců

Dalším bodem diskuze premiérů bylo téma aktuální migrační vlny přes západní Balkán do EU. Západobalkánská cesta se stala nejvýznamnější trasou, po které přicházejí do EU uprchlíci. V letošním roce zde překročilo hranici EU 64 000 osob. V prvním pololetí loňského roku to bylo jen 6 000 osob. Předseda vlády ČR Sobotka nabídl pomoc při tak velké zátěži, kterou Srbsko nese.

Mohu potvrdit, že jsme dnes za Českou republiku nabídli Srbsku konkrétní technickou a finanční podporu pro zvládání této migrační vlny,“ uvedl předseda vlády Sobotka.

ČR a Srbsko chtějí pracovat na zintenzivnění hospodářské spolupráce a investic

Srbsko představuje pro ČR velice perspektivního obchodního partnera a jednu z prioritních zemí českého exportu. České firmy se zde úspěšně zapojují do projektů modernizace železniční infrastruktury a rozvoje silniční sítě, velké příležitosti skýtá oblast energetiky a těžebního průmyslu.

Důvod, proč jsem dnes přijel do Bělehradu, je také snaha pokračovat v rozvíjení ekonomických vztahů, na kterých s panem premiérem Vučićem v posledním roce a půl velmi intenzivně spolupracujeme. Také proto se mnou dnes přijela třicetičlenná podnikatelská delegace a měli jsme možnost hovořit o konkrétních projektech vzájemné spolupráce, zejména v oblastech jako je dopravní infrastruktura, energetika, ale samozřejmě i spolupráce v oblasti obranného průmyslu,“ řekl po jednání premiér Sobotka.

Zítra se premiér Sobotka setká s podnikateli i místopředsedou Národního shromáždění Srbska

Během druhého dne návštěvy Srbské republiky se zítra premiér Sobotka setká s místopředsedou Národního shromáždění Srbské republiky a předsedou parlamentní skupiny přátelství s Českou republikou Veroljubem Arsićem. V rámci kulatého stolu bude diskutovat s podnikateli a setká se rovněž s českými krajany.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se s premiérem Vučićem setkal mimo jiné již v říjnu 2014 při oficiální návštěvě srbského premiéra v Praze a na summitu států střední a východní Evropy a Číny v Bělehradě v prosinci minulého roku. Rozvíjení vztahů se zeměmi západního Balkánu patří k prioritám současné české vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie