" /> " />
Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2016 13:22

Premiér Sobotka jednal s rakouským spolkovým kancléřem Kernem o Brexitu i česko-rakouské hospodářské spolupráci

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dne 24. června 2016 navštívil Rakousko.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dne 24. června 2016 navštívil Rakousko.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v pátek 24. června 2016 ve Vídni v rámci své oficiální návštěvy se spolkovým kancléřem Christianem Kernem, na jehož pozvání premiér Sobotka přijel do Rakouské republiky. Hlavními tématy jednání byly výsledky referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii, hospodářská spolupráce, investice, regionální spolupráce ve střední Evropě, rozvoj dopravní infrastruktury a energetická bezpečnost.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se s kancléřem Christianem Kernem setkal poprvé od jeho jmenování do funkce kancléře. Hlavním tématem jednání byly výsledky referenda o setrvání Velké Británie v EU a aktuální mezinárodní a evropské otázky v souvislosti s nadcházející Evropskou radou. Premiér Sobotka se s rakouským spolkovým kancléřem Kernem shodl na tom, že Evropská unie musí zůstat silná, ale musí projít změnami. V rámci aktuální situace je zároveň důležité udržet dynamiku vzájemných kontaktů mezi Českou a Rakouskou republikou.

Dalšími významnými tématy setkání byly regionální spolupráce ve střední Evropě, včetně spolupráce V4 s Rakouskem a tzv. Slavkovský formát, rozvoj dopravní infrastruktury, a to především dokončení kapacitního přeshraničního dopravního spojení. Premiér Sobotka jednal s rakouským spolkovým kancléřem Kernem o konkrétních projektech, které jsou důležité k prohloubení propojení ČR a Rakouska. Klíčovými prioritami je zlepšení silniční a železniční infrastruktury. Strategickými jsou především spojení Linec-České Budějovice-Praha a Vídeň-Břeclav-Brno.

Premiér Bohuslav Sobotka s kancléřem dále jednal o posilování hospodářských kontaktů mezi oběma zeměmi, investicích, spolupráci obou zemí na třetích trzích, zemědělství, energetické bezpečnosti a o spolupráci ve vědě, výzkumu a vzdělávání. V ČR funguje více než 1800 rakouských firem, proto je Rakousko pro Českou republiku strategickým investorem.

Premiér Sobotka během dopoledního programu jednal také s prezidentem Heinzem Fischerem.  Předseda vlády mu poděkoval za jeho činnost v úřadu prezidenta, ve kterém končí 8. července tohoto roku. Premiér Sobotka ocenil především vynikající spolupráci, která vedla k prohloubení vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v rámci své oficiální návštěvy setkal k neformálnímu rozhovoru také s nově zvoleným prezidentem Rakouské republiky Alexanderem Van der Bellenem, společně diskutovali o výsledcích referenda ve Velké Británii.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie