Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 6. 2016 13:56

Premiér Sobotka jednal se slovenským premiérem Ficem o prioritách slovenského předsednictví EU i společném jednání vlád

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 8. června 2016 setkal v Kramářově vile se slovenským předsedou vlády Robertem Ficem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 8. června 2016 setkal v Kramářově vile se slovenským předsedou vlády Robertem Ficem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 8. června 2016 setkal v Kramářově vile se slovenským předsedou vlády Robertem Ficem, který přijel do České republiky na první oficiální zahraniční cestu po svém znovujmenování do funkce. Hlavními tématy jednání byly vztahy obou zemí, středoevropská regionální spolupráce a aktuální evropské otázky.

Premiéři se shodli, že budou i nadále pokračovat v každoročních společných zasedáních českých a slovenských vlád, která vždy řeší aktuální témata jednotlivých resortů a zároveň prohlubují spolupráci mezi oběma zeměmi. Na podzim tohoto roku se uskuteční už čtvrté společné zasedání vlád, tentokrát v gesci slovenské strany.

„S Robertem Ficem jsme dnes společně jednali především o česko-slovenské spolupráci. Českou a Slovenskou republiku historicky pojí v rámci Evropy skutečně nadstandardní vztahy. Jsme dobrými sousedy a přáteli, vedeme aktivní a otevřený dialog a spolupracujeme v celé řadě oblastí a témat. Mám tedy proto radost, že se nám podařilo založit tradici společných zasedání vlád, které by se mělo letos uskutečnit již počtvrté, a to na Slovensku,“ řekl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Česká republika bude i nadále pokračovat v trilaterálním dialogu se Slovenskem a Rakouskem v rámci tzv. Slavkovského formátu, který byl zahájen na začátku loňského roku na společném setkání tří předsedů vlád ve Slavkově. Od té doby se vzájemná spolupráce na pracovní úrovni rozvíjí např. v oblasti dopravy, vzdělávání či energetiky. V roce 2015 se v Bratislavě poprvé uskutečnilo společné zasedání tripartit obou zemí, na kterém si jejich zástupci vyměnili zkušenosti s fungováním sociálního dialogu a opatřeními v oblasti sociální politiky. Na dnešním setkání se předsedové vlád dohodli, že na toto jednání navážou a uspořádají další podobné zasedání v ČR.

 

Jedním z hlavních témat jednání byla také česko-slovenská spolupráce v rozvoji přeshraniční dopravní infrastruktury. Oba premiéři zároveň projednali přípravy na společné oslavy 100 let od vzniku Československa a připomenutí 50 let od Pražského jara, které se uskuteční v roce 2018.

Klíčovým tématem jednání premiérů ČR a SR byly i aktuální evropské otázky a červnové zasedání Evropské rady. Slovensko 1. července 2016 oficiálně převezme půlroční předsednictví v Radě Evropské unie od Nizozemska. Bude to poprvé od vstupu SR do EU v roce 2004.

„Českému předsednictví V4 se podařilo formulovat společné pozice k řadě témat evropské agendy a tyto pozice prosazovat v rámci EU např. v otázkách migrace, setrvání Velké Británie v EU či energetiky a klimatické politiky. Zároveň jsme se snažili o slaďování názorů mezi tzv. starými a novými členskými zeměmi EU v otázkách, které nás rozdělovaly. Mám radost, že v roce 25. výročí své existence je V4 silným, aktivním a zodpovědným aktérem v rámci regionu i celé Unie,“ uvedl premiér Sobotka.

Během společného jednání se premiéři bavili také o aktuální situaci na trzích s mlékem a vepřovým masem, která dlouhodobě tíží zemědělce.

Po setkání v Kramářově vile se předsedové vlád České a Slovenské republiky zúčastní summitu předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, který se dnes koná v Praze na závěr českého předsednictví V4.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie