Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 11. 2016 16:02

Premiér Sobotka jednal se švédským státním tajemníkem Salestrandem o prohlubování spolupráce zemí v oblasti obrany a bezpečnosti

Premiér Bohuslav Sobotka jednal se státním tajemníkem ministerstva obrany Švédska Janem Salestrandem., 4. listopadu 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka jednal se státním tajemníkem ministerstva obrany Švédska Janem Salestrandem., 4. listopadu 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka se v rámci druhého dne své pracovní cesty setkal se státním tajemníkem ministerstva obrany Švédského království Janem Salestrandem. Společným tématem jednání byla rozvíjející se spolupráce mezi ČR a Švédskem v oblasti obrany a bezpečnosti a potenciálu jejího dalšího prohlubování. V rámci dopoledního programu jednal premiér Sobotka také s předsedkyní městské rady Evou-Louise Erlandsson Slorach.

Spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany je jedním z pilířů česko-švédských vztahů. Mezi rezorty obrany probíhá intenzivní politický dialog a rozvíjí se také praktická spolupráce v řadě oblastí, např. v ochraně proti zbraním hromadného ničení, vyzbrojování či výcviku. Dosud nejzřetelnějším a nejúspěšnějším programem česko-švédské obranné spolupráce je pronájem švédských stíhacích letounů Jas 39 Gripen. Potenciál pro další prohlubování obranné a bezpečnostní spolupráce představuje především oblast obranného průmyslu, v níž si mají oba státy vzájemně co nabídnout. K identifikaci možností praktické spolupráce mezi českými a švédskými firmami významně přispěly Česko-švédské dny obranného průmyslu, které se uskutečnily 12. října 2016 ve Stockholmu.

V rámci dopoledního programu se premiér Bohuslav Sobotka setkal na stockholmské radnici s nejvýše postavenou představitelkou města, předsedkyní městské rady Evou-Louise Erlandsson Slorach. Společně hovořili o tématech, kterými se v současné době zabývá Stockholm i česká města, a to je dostupné bydlení, rozvoj veřejné dopravy, koncept Smart Cities či spolupráce v rámci sítě evropských měst a regionů.

V odpoledních hodinách navštívil premiér Sobotka Karolinska Institutet, který úzce spolupracuje s českým Centrem CEITEC VUT v Brně. Přední švédská lékařská univerzita ve Stockholmu se zaměřuje výhradně na zdravotní péči a nabízí nejširší škálu lékařského vzdělání ve Švédsku, zároveň se řadí mezi 50 nejlepších univerzit z celého světa a 10 nejprestižnějších lékařských univerzit v Evropě. V rámci své návštěvy si premiér Bohuslav Sobotka prohlédl mimo jiné rentgenovou a mikro a nanotomografickou laboratoř.

Karolinska Institutet aktivně spolupracuje s českým vědeckým centrem CEITEC v Brně, které integruje výzkum a vývoj v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií. CEITEC vznikl ze společného projektu šesti nejvýznamnějších brněnských univerzit a výzkumných institucí za podpory Jihomoravského kraje a města Brna. CEITEC a Karolinska Institutet sdílí projekty mimo jiné v oblastech farmakologie, metabolismu léčiv a biochemie.

Součástí areálu Karolinska Institutet je největší nemocnice v regionu Stockholm, Nya Karolinska, kterou premiér Sobotka rovněž navštívil. Otevření nemocnice a příjem prvních pacientů jsou plánovány na podzim roku 2016. Nová nemocnice je uváděna jako léčebné zařízení s nejvyšší mírou digitalizace ve Švédsku. Výraznou českou stopou v tomto projektu zanechala firma Linet, která je výhradním dodavatelem vysoce moderních zdravotnických lůžek pro všechny nemocnice v regionu Stockholm.

Předseda vlády Sobotka se v rámci druhého pracovního dne setkal s členy podnikatelské delegace vedené Svazem průmyslu a dopravy ČR, která jej na jeho pracovní cestě provázela a se zástupci český firem úspěšně působících na švédském trhu.

Na závěr své návštěvy Švédského království uctil premiér Sobotka položením květiny památku bývalého švédského premiéra a dlouholetého předsedy švédské sociální demokracie Olofa Palmeho, od jehož tragické smrti uplynulo tento rok 30 let. V srpnu 1968 Palme ostře odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie