Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2017 14:37

Premiér Sobotka jednal v Japonsku s premiérem Abem o spolupráci v ekonomice, kultuře, dopravě i mezinárodně-politických otázkách

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s předsedou vlády Japonska Šinzó Abem, 27. června 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s předsedou vlády Japonska Šinzó Abem, 27. června 2017.
Na úvod své čtyřdenní návštěvy Japonska jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka v úterý 27. června 2017 s premiérem Japonska Šinzó Abem. Hlavními tématy setkání byla česko-japonská spolupráce v oblasti obchodu a investic, obranného průmyslu, dopravy či vědy a výzkumu. Premiéři spolu diskutovali rovněž o kulturní spolupráci a mezinárodních otázkách včetně podpory Dohody o volném obchodu mezi EU a Japonskem. Premiér Sobotka přijel na návštěvu Japonska po 12 letech, kdy se odehrála poslední oficiální návštěva této země ze strany českého předsedy vlády.

Premiéři Abe a Sobotka si na úvod setkání připomněli letošní výročí 60 let obnovení diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Japonskem. Rok 2017 byl také vyhlášen Rokem české kultury v Japonsku.

Premiér Bohuslav Sobotka během setkání s japonským předsedou vlády Šinzó Abem uvedl, že Japonsko patří mezi nejdůležitější partnery České republiky v Asii. Spolupráce mezi oběma zeměmi se již nyní těší velmi dobré úrovni, přesto se oba předsedové vlád shodli, že je třeba využít existující potenciál k prohloubení společných aktivit. Ten existuje především v oblasti obchodní spolupráce v perspektivních oborech, jako je letectví, energetika, lékařské technologie, informační a komunikační technologie nebo také potravinářství. Příležitosti se nově otevírají v obranném průmyslu a bezpečnostní oblasti. Obchodní výměna mezi Japonskem a Českou republikou neustále roste, za posledních šest let se český vývoz do Japonska více než zdvojnásobil a Japonsko je pro ČR třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem v asijském regionu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka během hovoru rovněž ocenil japonské investory, kterých působí v ČR asi 250 a jsou nositeli nejen kapitálu, ale také inovací. Japonsko je druhým největším zahraničním investorem v České republice a premiér zároveň potvrdil, že Česká republika chce i nadále vytvářet výhodné podmínky pro zahraniční investice. Nyní se chce soustředit zejména na ty, které se vyznačují inovačním potenciálem, schopností generovat vysokou přidanou hodnotu a využít technologicky vyspělou českou průmyslovou základnu. Za velice důležitou pak označil premiér Bohuslav Sobotka spolupráci ve vědě a výzkumu.

Obchodu i turistice by pak podle premiéra Sobotky pomohlo přímé letecké spojení mezi Prahou a Tokiem. Oba premiéři ocenili, že bylo v nedávné době zahájeno jednání o letecké dohodě mezi ČR a Japonskem, které je prvním impulzem k tomu, aby mohla být v budoucnosti přímá letecká linka zavedena. Výměnám studentů mezi Japonskem a ČR může napomoci dnes uzavřená dohoda o pracovních prázdninách, která umožní mladým Čechům a Japoncům krátkodobé pobyty a pracovní příležitosti ve druhé zemi.

Premiéři Sobotka a Abe dnes jednali také o mezinárodních otázkách, mimo jiné o vztazích mezi Evropskou unií a Japonskem a pokračujícím úsilí co nejrychleji dokončit vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Japonskem. Dalšími tématy hovoru byla krize na Korejském poloostrově a aktuální situace v regionu východní Asie.

Premiéra Sobotku doprovází na cestě v Japonsku početná podnikatelská delegace téměř třiceti podnikatelů z oborů leteckého a obranného průmyslu, strojírenství, energetiky či zdravotnictví. Součástí delegace je rovněž ministr průmyslu Jiří Havlíček, ministr kultury Daniel Herman a generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Při příležitosti setkání předsedy vlády Bohuslava Sobotky a japonského premiéra Šinzó Abeho byla v úterý také podepsána dohoda o vízech o pracovní dovolené a předány memorandum mezi CzechInvestem a partnerskou agenturou JETRO a Rámcová zajišťovací dohoda o spolupráci na 3. trzích mezi společností EGAP partnerskou institucí NEXI.

Dohodu o vízech o pracovní dovolené dnes v Tokiu podepsali náměstek ministra zahraničních věcí Václav Kolaja a velvyslanec Japonska v ČR Kaoru Shimazaki. Ta umožní japonským a českým mladým lidem ve věku od 18 do 30 let krátkodobý pobyt v délce maximálně 12 měsíců, po který mohou v druhé zemi pracovat a cestovat.

Memorandum o spolupráci mezi agenturou na podporu investic a podnikání CzechInvest a partnerskou japonskou agenturou JETRO má za cíl podpořit bilaterální aktivity, které budou směřovat nejen k umísťování investic v obou zemích, ale také ke zvyšování obchodní výměny mezi Japonskem a Českou republikou.

Rámcová zajišťovací dohoda mezi českou státní pojišťovací společností EGAP a jejím japonským partnerem NEXI by pak měla umožnit spolupráci těchto subjektů ve třetích zemích.

Během své návštěvy se premiér Bohuslav Sobotka setká v dalších dnech také s předsedou dolní komory Parlamentu Japonska Tadamorim Oshimou a japonským korunním princem Naruhitem. Dále zahájí česko-japonské ekonomické fórum, vystoupí na tokijské univerzitě Josai, navštíví Kjóto a položí věnec k památníku Hiroshima Peace Memorial.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie