Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 10. 2015 15:17

Premiér Sobotka jednal v Jordánsku s premiérem Ensúrem a byl přijat králem Abdalláhem II.

Předsedu vlády Bohuslava Sobotku přijal král Abdullah II. bin Al-Hussein, 25. října 2015.
Předsedu vlády Bohuslava Sobotku přijal král Abdullah II. bin Al-Hussein, 25. října 2015.
Během návštěvy Jordánska se premiér Sobotka v neděli 25. října 2015 setkal s předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem a byl přijat jordánským králem Abdalláhem II. Hlavními tématy jednání byly spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, boj proti ISIL, aktuální situace ohledně uprchlické krize a související rozvojová a humanitární pomoc, kterou ČR Jordánsku poskytuje.

„S premiérem Ensúrem i s králem Abdalláhem II. jsme diskutovali především o aktuálním stavu uprchlické krize v Jordánsku a blízkém regionu, o možnostech jejího řešení i nutnosti dosáhnout míru a stability v zemích, odkud lidé před válkou utíkají, tedy především Sýrii a Libyi. Česká republika s Jordánskem při zvládání migrační vlny velmi úzce spolupracuje, letos jsme poskytli více než čtyřicet pět milionů korun a rovněž humanitární pomoc na provoz jednoho z největších uprchlických táborů Za'tarí, třiceti pěti milionů korun dosáhla pomoc v programu MEDEVAC, kooperujeme s Jordánskem v boji proti ISIL, ať už jde o dodávky munice či výcvik jordánských vojáků. Česká republika je připravena pokračovat a pomáhat Jordánsku v konkrétních programech i nadále, příští rok by mohla podpora dosáhnout hodnoty až sto milionů korun,“ uvedl premiér Sobotka.

Tématem společného setkání předsedy české vlády a jordánského premiéra a krále byla rovněž spolupráce obou zemí v hospodářské oblasti či cestovním ruchu.

Strategická poloha Jordánska a relativní stabilita, které se země těší, z něj činí jednoho z nejperspektivnějších partnerů na Blízkém východě z hlediska obchodní výměny.

„Diskutovali jsme o konkrétních oblastech, kde je možné zintenzivnit obchodní vztahy a vytvořit příležitosti pro české a jordánské firmy, jedná se například o energetický či zbrojní průmysl a rovněž o vodní hospodářství včetně nakládání s odpadními vodami. Rádi bychom prohlubovali také turistickou výměnu, při té příležitosti jsme projednali také možnosti zřízení jordánské ambasády v Praze, o kterou má ČR velký zájem. Pana premiéra Ensúra jsem rovněž pozval na návštěvu České republiky,“ doplnil předseda vlády ČR Sobotka.

Jordánsko je stejně jako Česká republika členem Globální koalice proti ISIL a aktivně se zapojilo do leteckých úderů proti této teroristické organizaci. Bezpečnost a obrana představuje jednu z nejvýznamnějších oblastí česko-jordánské spolupráce. Česká republika pomáhá s výcvikem jordánských ozbrojených složek, zejména v obraně proti zbraním hromadného ničení. Od roku 2013 vysílá Armáda ČR své instruktory pravidelně do Jordánska a v loňském a letošním roce jordánští vojáci absolvovali výcvik také na území ČR.

„S Jordánskem udržujeme velice intenzivní spolupráci ve vojenské oblasti. Máme zájem o tuto spolupráci i v příštích letech. Jordánská strana si velice cení výcviku v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení, který jordánským vojákům od roku 2013 poskytuje Armáda ČR. Pro naši armádu je důležitá spolupráce s Jordánskem například v oblasti školení citlivosti ke kulturním rozdílům, kterou mohou naši vojáci využít v rámci přípravy na zahraniční mise,“ řekl předseda vlády Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie