Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2017 17:03

Premiér Sobotka jednal v Kjótu s vedením společnosti Shimadzu o posílení spolupráce s ČR v technologické oblasti

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil společnost Shimadzu, 29. června 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil společnost Shimadzu, 29. června 2017.
Premiér Bohuslav Sobotka je třetím dnem na oficiální návštěvě Japonska. Dnes se v Kjótu setkal s vedením společnosti Shimadzu, která se zabývá výrobou špičkových technologických medicínských a laboratorních přístrojů, laserů a přístrojů pro letectví.

Premiér byl přítomen podpisu memoranda o spolupráci mezi Mezinárodním centrem klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a touto společností s celosvětovým působením. Nemocnice chce se společností Shimadzu, která má pobočky po celém světě, spolupracovat na vývoji hmotnostního spektrometru, jenž může být použit např. pro výzkum nádoru mozku. S vedením společnosti premiér Sobotka diskutoval o možném prohloubení spolupráce s českými firmami a technologickými pracovišti.

Premiér Sobotka se dnes v Kjótu společně s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem setkali formou pracovního oběda s českou podnikatelskou delegací. Se zástupci českých firem diskutovali především o konkrétních oblastech pro posílení obchodní spolupráce mezi ČR a Japonskem a možnostech vlády a Ministerstva průmyslu a obchodu, jak pomoci více zintenzivnit obchodní příležitosti.

Česká delegace se dnes z Tokia do Kjóta přesunula prostřednictvím rychlovlaku šinkansen. Síť vysokorychlostních železnic spojuje většinu významných japonských velkoměst na ostrovech Honšú a Kjúšú. Podle premiéra Sobotky je japonská síť rychlovlaků velkou inspirací zejména pro Českou republiku, kde se vláda zabývá přípravou rychlostních železničních spojení a napojení našich tratí na mezinárodní koridory.

Večer se předseda vlády Sobotka společně s českou delegací zúčastnili slavnostní večeře spolu se starostou města Kjóto Daisaku Kadokawou.

Zítra premiér Bohuslav Sobotka zakončí společně s českou delegací oficiální návštěvu v Japonsku ve městě Hirošima, kde uctí památku obětí druhé světové války.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie