Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 4. 2015 18:37

Premiér: Jsem rád, že rekonstrukce Národního muzea může odstartovat

Premiér Sobotka se 20. dubna 2015 zúčastnil slavnostního aktu předání historické budovy Národního muzea zhotoviteli její generální rekonstrukce.
Premiér Sobotka se 20. dubna 2015 zúčastnil slavnostního aktu předání historické budovy Národního muzea zhotoviteli její generální rekonstrukce.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 20. dubna 2015 zúčastnil slavnostního aktu předání historické budovy Národního muzea zhotoviteli její generální rekonstrukce.

Slavnostního předání klíče od budovy, kterého se zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman, generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš i zástupci zhotovitele rekonstrukce, proběhl v Panteonu historické budovy Národního muzea.

Národní muzeum vzniklo v 19. století jako výraz posílené národní identity českého národa, ve 20. století pak procházelo společně s naším národem složitými dějinami, které stejně jako český národ i tuto budovu silně poznamenaly. Během let se muzeum stalo jednou z klíčových kulturních institucí naší země. Rekonstrukce Národního muzea byla schválena již v roce 2006, poté došlo za pravicových vlád k zdržení a zastavení celé věci. Jsem rád, že nová vláda dala věci do pohybu a rekonstrukce může v těchto dnech odstartovat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Stavbu realizuje Sdružení M-P-I Národní muzeum, složené z firem Metrostav, Průmstav a Imos Brno, které ve výběrovém řízení nabídlo cenu zhruba 1,6 miliardy korun včetně DPH. Práce jsou plánovány na 42 měsíců. Rekonstrukce by tak dle smlouvy se zhotovitelem měla být dokončena do října 2018, tedy v roce 200letého výročí založení instituce.

Díky rekonstrukci, během které dojde také k propojení novorenesanční historické budovy s novou budovou Národního muzea, vznikne v centru Prahy unikátní muzejní komplex otevřený a vstřícný všem skupinám návštěvníků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie