Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 3. 2016 15:47

Premiér Sobotka míří na mimořádný summit EU-Turecko

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 7. března 2016 zúčastní jednání mimořádného summitu EU-Turecko v Bruselu. Předmětem jednání bude spolupráce při řešení migrační krize včetně zhodnocení provádění Akčního plánu EU s Tureckem, na kterém se EU s Tureckem shodla loni v listopadu.

Cílem Akčního plánu je zastavení přílivu uprchlíků a migrantů do EU a pomoc více než dvěma milionům syrských uprchlíků na území Turecka. Evropská unie si uvědomuje klíčovou roli Ankary ve zvládnutí migrační krize. Spolupráci s Tureckem jako součást společného evropského řešení podpořil i nedávný summit zemí Visegrádské skupiny v Praze.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je důležité, aby Turecko bylo aktivnější a důslednější, a to zejména v zachytávání migrantů, ochraně hranic a spolupráci při navracení ekonomických migrantů z Řecka. Počty příchozích se totiž i po čtyřech měsících od uzavření Akčního plánu pohybují v tisících denně. V ohrožení je tak základní kámen evropské integrace v podobě Schengenu. Premiér proto bude na mimořádném summitu trvat na tom, že je třeba důsledně provádět všechny kroky, které Akční plán EU-Turecko obsahuje.

Evropská unie by měla být připravena i nadále účinně pomáhat státům na balkánské migrační trase. Je potřeba udělat vše pro to, aby byla nelegální migrace v oblasti západního Balkánu zcela zastavena a byla důsledně dodržována všechna pravidla, včetně kontroly, azylu a navracení.

Visegrádská skupina jde v pomoci příkladem, je však pravděpodobné, že naši asistenci budeme muset ještě zintenzivnit. Pokud se urychleně nepodaří migrační tok zastavit na hranici mezi Tureckem a Řeckem, EU bude muset v příštích měsících poskytnout výraznou pomoc, především humanitární, Makedonii a Řecku.

Před jednáním hlav států a vlád EU s Tureckem se uskuteční tradiční koordinační schůzka premiérů zemí Visegrádské skupiny, které nyní předsedá Česká republika.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie