Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2015 19:58

Premiér Sobotka navštívil Jihomoravský kraj

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka při své pracovní cestě po Jihomoravském kraji navštívil Boří les, 26. března 2015.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka při své pracovní cestě po Jihomoravském kraji navštívil Boří les, 26. března 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci svých pracovních cest do regionů navštívil ve čtvrtek 26. března 2015 Jihomoravský kraj. V lokalitě Boří les představil kroky vlády v sanaci daného území, ve Valticích diskutoval s vinaři o boji proti černému prodeji sudového vína. Svůj celodenní program zakončil v Brně, kde zahájil výstavu Samizdat – skrytá minulost tvůrčího odporu v Knihovně Jiřího Mahena.

Sanace Bořího lesa by mohla začít už letos

V lokalitě Bořího lesa předseda vlády diskutoval s ministrem vnitra Milanem Chovancem, policejním prezidentem, zástupci Ministerstva zemědělství, Lesů ČR i místní samosprávou o zajištění postupu prací a sanaci nebezpečného území, o kterém rozhodla vláda na svém zasedání 4. února 2015. Čistění areálu od nebezpečné munice by mělo být zahájeno ještě v roce 2015 a bude trvat zhruba deset let.

Tvrdší boj proti černému prodeji sudového vína

Další zastávkou cesty po Jihomoravském kraji byly Valtice, kde premiér jednal se zástupci Ministerstva zemědělství, Jihomoravského kraje a Asociace vinařů ČR o boji s nelegálním dovozem sudových vín, pančováním a daňovým podvodům.

Nelegální dovoz vín je vážný problém, podle odhadu Ministerstva financí přichází státní pokladna na daňových únicích až o 2,5 miliardy korun ročně. Před měsícem požádal premiér Sobotka ministra financí a ministra zemědělství o přípravu kroků k řešení. Dnes informoval vinaře o konkrétních opatřeních, která vláda již připravuje. Ministerstvo zemědělství pracuje na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která by posílila kontrolu a lépe regulovala prodej sudového vína. Došlo rovněž k personálnímu posílení Potravinářské a zemědělské inspekce a intenzivnějšímu nasazení Policie ČR i celní a daňové správy. Na podvodníky v této oblasti bude stát vytvářet trvalý tlak.

Během dne se předseda vlády setkal také se zástupci města Břeclav a zástupci Krajské hospodářské komory Jihomoravského kraje, se kterými diskutoval o regionálních problémech. Svůj celodenní pracovní program premiér Sobotka ukončil v Knihovně Jiřího Mahena v Brně, kde zahájil výstavu Samizdat – skrytá minulost tvůrčího odporu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie