Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 2. 2015 17:14

Premiér Sobotka: O boji s korupcí na rozdíl od předchozích vlád jen nemluvíme, ale děláme konkrétní kroky

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se před dvanácti měsíci ve svém programovém prohlášení zavázala k posílení transparentnosti a důslednému boji proti korupci.

Dnešní zpráva protikorupční skupiny Rady Evropy se věnuje především činnosti a aktivitám předchozích vlád, které o boji s korupcí hodně mluvily, ale o to méně skutečně dělaly. Moje vláda jde jinou cestou, my naše závazky bereme vážně a krok po kroku je naplňujeme,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Současná vláda ve svém programovém prohlášení vyhlásila důsledný boj proti všem formám korupce. Na základě rozhodnutí vlády vznikla Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí jako poradní orgán vlády České republiky,“ doplnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jehož vláda pověřila koordinací boje s korupcí na vládní úrovni a je proto předsedou nově vzniklé Rady.

Vládní koncepce boje proti korupci 2015–2017 a Akční plán boje s korupcí 2015 jako cíle vlády

V prosinci 2014 schválil kabinet B. Sobotky vládní koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017 a rovněž Akční plán boje s korupcí na rok 2015. V rámci boje s korupcí si vláda stanovila tyto úkoly: legislativní řešení problematiky střetu zájmů, zřízení centrálního elektronického registru všech smluv uzavřených veřejnou správou na určený minimální finanční limit, novou právní úpravu činnosti státního zastupitelství (zajištění jeho nezávislosti na politických vlivech), legislativní řešení prokazování původu majetku, které napomůže odhalování nepřiznaných nebo zatajených příjmů poplatníků daní z příjmů či plánované rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, s čímž souvisí také příprava nového zákona o vnitřním řízení a kontrole ve veřejné správě, nový zákon o veřejných zakázkách, atd.

Vláda při řešení této problematiky spolupracuje i s neziskovým sektorem (například iniciativou Rekonstrukce státu a dalšími), jehož zástupci jsou členy nově vzniklé Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí i pracovních komisí předsedy Rady.

Vláda 7. ledna 2015 schválila tzv. transparenční novelu, která ukládá zdravotním pojišťovnám povinnost zveřejňovat smlouvy se zdravotnickými zařízeními o poskytování a hrazení péče. Uzavřené smlouvy včetně dodatků musí pojišťovna zveřejnit nejpozději do 60 dnů ode dne uzavření. Za nezveřejnění smluv bude nově pojišťovnám hrozit sankce až 10 milionů korun. Smlouvy začaly některé pojišťovny zveřejňovat už v loňském roce na základě dohody s Ministerstvem zdravotnictví, nyní bude tato povinnost uzákoněna pro všechny zdravotní pojišťovny.

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v roce 2014 výrazně snížila objem zakázek i finančních prostředků, které byly zadány v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění. V roce 2012 za vlády ODS a TOP 09 dosáhla hodnota státních zakázek bez výběrového řízení 27,8 miliardy korun, v roce 2013 to bylo dokonce 31 miliard korun.

Naproti tomu vláda B. Sobotky v roce 2014 výrazně snížila objem zakázek bez výběrového řízení a jejich hodnota dosahovala o téměř 8 miliard méně oproti pravicové vládě v roce 2012, tedy přesně 20,1 miliardy korun.

Stejně tak se nové vládě podařilo téměř dvojnásobně navýšit počet veřejných zakázek v transparentních otevřených řízeních, zatímco v roce 2012 jich vláda Kalouska a Nečase zadala jen 3 985, kabinet Bohuslava Sobotky jich v roce 2014 zadal 6 277!

Od nového roku Úřad vlády ČR zveřejňuje na svých webových stránkách všechny nově uzavřené smlouvy a objednávky nad 50 tisíc korun. K podobné transparentnosti přistupují i ostatní resorty. Ministerstvo financí ČR začalo v polovině ledna 2015 poskytovat ve formátu otevřených dat veškeré informace o svých platných i neplatných smlouvách a proplacených fakturách, a to v časové řadě od roku 2010.

Problém financování politických stran již vláda řeší

Jedním ze znepokojení, které skupina GRECO vyjádřila, je nedostatek zlepšení a opakované odkládání řešení otázky financování politických stran.

Vláda v této věci připravuje změnu legislativy. Novela zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, která náleží do gesce Ministerstva vnitra (spolugesci má právě úřad min. Dienstbiera), nastaví jasná pravidla financování politických stran a hnutí včetně stanovení limitu pro dary od fyzických i právnických osob. Ministerstvo má návrh zákona připraven. Momentálně o něm jedná koaliční rada. Předpokládá se, že v březnu 2015 bude návrh zákona předložen vládě.

V roce 2015 chce rovněž vláda schválit zavedení elektronické evidence tržeb či novelu zákona o prokazování původu majetku, tedy revoluční změny, které naše země potřebuje a k jejichž prosazení chyběla předchozím vládám odvaha.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie