Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 5. 2015 14:04

Premiér Sobotka otevře zítra nově zrekonstruovaný rodný dům Jana Husa v Husinci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštíví zítra 30. května 2015 Jihočeský kraj, kde společně s ministrem kultury Danielem Hermanem a zástupci Církve československé husitské otevřou v Husinci nově zrekonstruovaný rodný dům Mistra Jana Husa.

„Jsem rád, že po letech nedůstojných průtahů to byla naše vláda, která konečně našla potřebných 20 milionů korun na to, aby se konečně opravil rodný dům Mistra Jana Husa. Otevření nové expozice v Husově rodném domě je součástí důstojného připomenutí významného historického výročí 600 let od upálení tohoto církevního reformátora. Jana Husa pokládám za jednu z nejvýznamnějších osobností našich dějin, byl to důležitý myslitel, reformátor, vnitřně čistý a pravdivý člověk. Jeho učení a mučednická smrt ovlivnily podstatným způsobem celé naše dějiny,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Projekt obnovy Husova rodného domu byl vypracován již v roce 2006, jeho realizaci ale žádná z předchozích vlád nepodpořila. Potřebné peníze a podporu poskytla až vláda Bohuslava Sobotky, která vnímala projekt od začátku za jednu z důležitých priorit v kulturní oblasti.

Podpora exportu a zákon o významné tržní síle

Dalším důležitým tématem cesty předsedy vlády do Jihočeského kraje bude podpora exportu. Premiér navštíví dva významné zaměstnavatele, potravinářskou společnost Madeta a strojírenskou firmu ZVVZ Milevsko. S vedením společností bude diskutovat o efektivitě současné vládní proexportní strategie, v Madetě se bude premiér rovněž zajímat o názor vedení na zákon o významné tržní síle, jehož novelu předložil premiér do Poslanecké sněmovny.

Jaderná energetika

Předseda vlády zítra společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem navštíví také Jadernou elektrárnu Temelín. Vláda se bude na svém jednání příští týden zabývat Národním akčním plánem rozvoje jaderné energetiky v České republice a premiér se chce ještě před tímto jednáním seznámit s aktuálním stavem našich dvou jaderných elektráren a připraveností na jejich možný rozvoj. Již minulý týden proto navštívil jadernou elektrárnu Dukovany.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie