Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 10. 2015 12:19

Premiér Sobotka po jednání s NGŠ Bečvářem: Bezpečnost je prioritou vlády, chceme zajistit stabilní financování Armády ČR

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 6. října 2015 Generální štáb Armády České republiky. Zdroj: MO.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 6. října 2015 Generální štáb Armády České republiky. Zdroj: MO.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 6. října 2015 Generální štáb Armády České republiky. S generálporučíkem Josefem Bečvářem a dalšími zástupci velení armády diskutoval o navýšení rozpočtu pro armádu a jejím rozvoji, aktuální migrační krizi a připravenosti vojáků na ochranu hranice ČR či o vyslání specialistů do nových misí OSN.

Navýšení finančních prostředků pro resort obrany má podle premiéra především zajistit modernizaci armády a její další koncepční rozvoj tak, aby dokázala zajistit bezpečnostní zájmy České republiky a zároveň plnit její spojenecké závazky.

Bezpečnost patří k základním prioritám vlády, pro stabilizaci a strategický rozvoj Armády ČR, stejně jako pro plnění spojeneckých závazků je nutné stabilizovat její financování. Naší vládě se podařilo zastavit několikaletý propad a škrty ve financování Armády ČR, v návrhu státního rozpočtu pro rok 2016 počítáme s navýšením peněz pro armádu o více než 4 miliardy korun. Naším dlouhodobým cílem je dostat armádní rozpočet na úroveň 1,4 % HDP,“ uvedl předseda vlády Sobotka.

Návrh rozpočtu pro příští rok počítá s částkou více než 47,7 miliard korun, v letošním roce Ministerstvo obrany hospodařilo s více než 43,7 miliardami korun. Prostředky půjdou i na nábor 1200 nových vojáků.

Premiér s vedením armády jednal také o aktuálních otázkách spojených s migrační krizí a připravenosti Armády ČR v případě potřeby spolupracovat s Policií ČR na ochraně hranic ČR. Zástupci armády informovali premiéra rovněž o přípravách na vyslání personálu a materiální pomoci Maďarsku v souvislosti s ochranou vnější schengenské hranice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie