Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 2. 2014 17:31

Premiér Sobotka poprvé odpovídal na interpelace poslanců

Jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 6. února 2014 poprvé ve Sněmovně čelil dotazům opozičních i koaličních poslanců.

Dvouhodinové interpelace předsedy vlády zahrnovaly zejména otázky na plány nového kabinetu v oblasti daňových paušálů, valorizace důchodů a regulačních poplatků.

Vládní koalice s většinou regulačních poplatků nepočítá

Koaliční vláda chce občany osvobodit od placení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Od 1. ledna 2014 byl zrušen regulační poplatek za jeden den pobytu pacienta v lůžkovém zařízení, což bylo důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu na základě stížnosti poslanců ČSSD. „Nově vznikající koalice se touto otázkou přirozeně zabývala. Shodli jsme se na tom, že z hlediska přístupu ke spoluúčasti pacientů a s ohledem na to, že se dramaticky zvyšovala hotovostní spoluúčast pacientů na financování zdravotní péče, koalice už nebude chtít obnovit vybírání poplatků za pobyt v nemocnici,“ řekl premiér během interpelací.

Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje návrh, jakým způsobem by se mohl nemocnicím kompenzovat výpadek v příjmech za zrušený poplatek. „Ministr zdravotnictví připravuje do vlády návrh na to, abychom poskytli kompenzaci v rámci systému zdravotního pojištění v rozsahu cca 2 miliard Kč. Tyto prostředky bychom použili ze zdrojů vládní rozpočtové rezervy ještě v průběhu roku 2014,“ vysvětlil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie