Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 6. 2016 20:11

Premiér Sobotka předal polské předsedkyni vlády Szydlové předsednictví Visegrádské skupiny a symbolický dar, obraz sv. Vojtěcha

Premiér Sobotka předal polské předsedkyni vlády Szydlové předsednictví Visegrádské skupiny, 8. června 2016.
Premiér Sobotka předal polské předsedkyni vlády Szydlové předsednictví Visegrádské skupiny, 8. června 2016.
Na závěr summitu předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, který se konal 8. června 2016 v Praze, předal předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka polské premiérce Beatě Szydlové obraz svatého Vojtěcha. Jde o symbolické předání předsednictví zemím ve skupině V4.

Premiér Sobotka bude jako předseda V4 vystupovat také na nadcházející červnové Evropské radě. Od 1. července 2016 se ale předsednictví oficiálně ujímá Polsko.

Svatý Vojtěch patří mezi české zemské patrony a je zároveň velice uctíván v Polsku, na Slovensku i Maďarsku. V Polsku a Uhrách Vojtěch misijně působil, v Uhrách podle pověsti pokřtil pozdějšího krále Štěpána I. a v Polsku jsou v Hnězdně uchovávány jeho ostatky. Právě v Polsku patří mezi zemské patrony a nejoblíbenější světce.

Ve své době patřil sv. Vojtěch mezi nejvýznamnější osobnosti, mimo jiné se stýkal také s papežem a římským králem. Svým životem propojil země střední Evropy, zároveň však jeho význam hranice našeho regionu přesahoval. Sv. Vojtěch tak může být symbolem zakořenění střední Evropy v kultuře evropského Západu. Na rok 2017 připadá výročí 1020 let od mučednické smrti sv. Vojtěcha.

Autor obrazu je neznámý, vyobrazení sv. Vojtěcha ale pochází z díla Jana Očka z Vlašimi, které patří k vrcholům umění doby Karla IV.

Premiérce Szydlové zároveň český předseda vlády vyjádřil plnou podporu prioritám polského předsednictví a popřál jí hodně štěstí při jejich naplňování. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie