Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 4. 2017 10:11

Premiér Sobotka: Priority nového digikoordinátora Malého jsou snížení nákladů na výstavbu sítí elektronických komunikací a elektronizace státní správy

Tisková konference po jednání premiéra Sobotky s novým koordinátorem pro digitální agendu Malým, 11. dubna 2017.
Tisková konference po jednání premiéra Sobotky s novým koordinátorem pro digitální agendu Malým, 11. dubna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 11. dubna 2017 s novým koordinátorem digitální agendy Ondřejem Malým o hlavních prioritách v oblasti digitalizace. Mezi ty řadí především zlevnění výstavby sítí elektronických komunikací, elektronizaci státní správy a stanovení přístupu ke službám sdílené ekonomiky.

Nového koordinátora digitální agendy jsem požádal, aby se zaměřil na tři prioritní oblasti. Hlavním úkolem je snížení nákladů na výstavbu sítí elektronických komunikací. V této oblasti je nutné dosáhnout toho, abychom zlevnili výstavbu a abychom zajistili možnosti rychlého a kvalitního připojení k internetu na celém území ČR. To vyžaduje zvýšení investic, zrychlení a zlevnění výstavby. Druhou oblastí je elektronizace státní správy, tedy zlepšení služeb elektronické komunikace mezi občanem a státní správou. Třetí prioritou je otázka sdílené ekonomiky. Sdílená ekonomika je novým faktorem, novou formou inovativního podnikání, na kterou ale stát není dostatečně připraven. Ti, kdo se účastní podnikání tohoto nového typu, musí platit daně a odvody a respektovat pracovněprávní předpisy stejně jako ostatní podnikatelé. Digitální koordinátor Malý by měl sehrávat důležitou roli v oblasti stanovení přístupu státu ke službám sdílené ekonomiky, které jsou dnes nabízeny,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Zvyšování elektronizace státní správy neboli e-Government patří mezi základní úkoly státní správy směrem k občanům. Cílem kroků současné vlády je nabízet služby ze strany státu občanům srozumitelnou formou tak, aby jejich využívání bylo přívětivé a snadné a aby jim pomohly v důležitých životních situacích.

Prioritní oblastí, na kterou se v následujících měsících zaměřím, bude e-Government. Dále je to tvorba digitálně přívětivých zákonů. Za neméně důležitou prioritu považuji také otázku obecného nařízení o ochraně osobních údajů sdílené ekonomiky, jelikož máme před sebou přes 400 dní do doby, kdy bude obecné nařízení plně účinné v rámci celé Evropské unie. Cílem je připravit jak státní správu, tak soukromý sektor na vstup tohoto nařízení v platnost. Mojí osobní prioritou pak bude budování sítí elektronických komunikací,“ uvedl nový koordinátor digitální agendy Ondřej Malý.

Vláda Bohuslava Sobotky prosadila v oblasti digitální agendy řadu konkrétních opatření, která se v rámci koordinace digitální agendy stanovila v pravidelně aktualizovaném Akčním plánu pro rozvoj digitálního trhu. Jeho součástí jsou opatření legislativní i nelegislativní povahy. V legislativním procesu jsou nyní například zákon o elektronických občanských průkazech nebo zákon o elektronické identifikaci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie