Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 4. 2014 11:14

Premiér Sobotka připomněl na konferenci k 10. výročí členství v EU důležitost evropské integrace

Premiér Bohuslav Sobotka na konferenci k 10. výročí členství v EU na Pražském hradě, 11. dubna 2014
Premiér Bohuslav Sobotka na konferenci k 10. výročí členství v EU na Pražském hradě, 11. dubna 2014
Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes, 11. dubna 2014, v rámci připomenutí 10 let členství České republiky v Evropské unii vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka. S odkazem na důležitost posílení evropské myšlenky vzpomenul také na nastartování demokratizace naší země před pětadvaceti lety.

Především otevřenost, solidarita, vzájemná spolupráce a důvěra povede podle české vlády k semknutějšímu vztahu České republiky s ostatními státy evropské osmadvacítky, a tyto hodnoty spolu s aktivním postojem naší země současně nastaví lepší vyjednávací pozici Česka na evropské půdě.

Kabinet Bohuslava Sobotky učinil významný obrat v politice české vlády vůči Evropské unii. Nový proevropský kurz se odrazil zejména v přistoupení České republiky ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, tzv. fiskálnímu paktu.

Stabilizace hospodářské a měnové situace v Evropské unii je prvořadým zájmem České republiky. Vláda podporuje kroky směřující k hlubší koordinaci hospodářské a fiskální politiky a k obnově důvěry v evropský finanční sektor a nyní aktivně přehodnocuje dosavadní zdrženlivá stanoviska k měnové integraci a finanční spolupráci. Vzhledem k úzkému propojení českého finančního sektoru s evropským bude aktivně hájit své zájmy ve vznikající bankovní unii, včetně přípravy na přistoupení.

Programové prohlášení nové české vlády klade velký důraz na prohlubování a rozšiřování procesu evropské integrace a zintenzivňování spolupráce mezi Evropskou unií a transatlantickými zeměmi.

Vláda považuje státy a instituce Evropské unie za hlavní garanty bezpečnosti, prosperity, demokracie a solidarity v současné Evropě. Proto bude dál aktivně usilovat o Evropskou unii, která bude politicky vlivná a akceschopná, ekonomicky konkurenceschopná, bude zastávat demokratické hodnoty a bude podporovat sociální soudržnost a lidskou důstojnost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie