Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 1. 2016 14:02

Premiér Sobotka: Pro spuštění novely zákona o významné tržní síle jsme udělali další důležitý krok

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes na senátním Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu představil novelu zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití. Výbor novelu schválil, už zítra o ní bude jednat na svém zasedání Senát Parlamentu ČR.

Schválením novely senátním výborem jsme se posunuli opět o kousek blíž spuštění souboru těchto důležitých opatření. Jejich cílem je chránit zemědělce a potravináře při prodeji jejich produktů, zejména před nekalou konkurencí ze strany velkých řetězců. Po novele, která nastaví v potravinářství spravedlivější podmínky, volají zemědělci i potravináři již dlouhá léta. Jsem rád, že se ji daří naší koaliční vládě úspěšně prosazovat legislativním procesem a věřím, že ji Senát v nejbližších dnech schválí, aby mohla co nejdříve začít platit,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Novela zákona o významné tržní síle je splněním důležitého vládního závazku a zásadním krokem v ochraně zemědělců a potravinářů. Hlavním cílem novely je narovnat dnešní nevyvážené tržní prostředí, lépe ochránit výrobce i spotřebitele a legislativně ošetřit praktické problémy, které se v minulosti objevily v souvislosti se zneužitím dominantního postavení velkých řetězců. Pomoct má novela zejména při výrobě a prodeji potravin, kde operují velké zahraniční řetězce. Prakticky novela odstraňuje nekoncepčnost a nejasnost některých pojmů, právní i praktické nejistoty týkající se rozsahu povoleného, resp. zakázaného jednání. Zákon také umožní Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vhodnější aplikaci zákona v rámci jím vedených správních řízení, zejména prostřednictvím vyjasnění pojmů a stanovením konkrétních oprávnění Úřadu, čímž by došlo i k celkovému zrychlení správních řízení.

Novelu zákona o významné tržní síle předložil předseda vlády Bohuslav Sobotka na program jednání vlády 9. března 2015, kdy ji také kabinet schválil. Původní vládní návrh zákona byl upraven na základě pozměňovacích návrhů vzešlých z jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. 9. prosince 2015 schválila návrh také Poslanecká sněmovna.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie