Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 6. 2016 12:45

Premiér Sobotka: S finanční podporou, která zlepší práci dobrovolných hasičů, počítá vláda i příští rok

Premiér Sobotka spolu s ministrem vnitra Chovancem navštívil sídlo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, 14. června 2016.
Premiér Sobotka spolu s ministrem vnitra Chovancem navštívil sídlo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, 14. června 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 14. června 2016 sídlo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Se starostou sdružení Karlem Richterem a dalšími členy vedení, ministrem vnitra Milanem Chovancem a generálním ředitelem HSZ ČR Drahoslavem Rybou jednal především o finanční dotaci pro dobrovolné hasiče.

Vláda v červnu 2016 schválila materiál, který má za cíl zlepšit postavení dobrovolných hasičů. Mimo jiné obsahuje návrh na navrácení plné nemocenské v případě například úrazu způsobeného při zásahu, převod nepotřebného majetku státu pro činnost dobrovolných hasičů či možnosti zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří hasiče uvolňují. Dokument je v současné době v Poslanecké sněmovně. Už dříve také kabinet odsouhlasil dotaci ve výši 250 milionů korun na nákup vozů a rekonstrukce či výstavbu požárních zbrojnic.

Práce dobrovolných hasičů je pro vládu velmi důležitá, naším cílem je zvyšování bezpečnosti občanů. Proto jsem velice rád, že se podařilo zlepšit situaci dobrovolných hasičů, kteří díky novým dotacím mohou obměnit své zastaralé vybavení, které  jim ji v minulosti ztěžovalo práci. Vláda v posledních dvou letech výrazně zintenzivnila podporu jednotek dobrovolných hasičů. S příspěvkem zhruba 250 milionů korun předběžně počítáme také pro příští rok,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Chceme prosadit úlevy pro zaměstnavatele dobrovolných hasičů, kteří by měli mít nějaký benefit za zákonnou povinnost pustit dobrovolného hasiče ze zaměstnání. V současné době o tom jednáme s Ministerstvem financí,“ doplnil ministr vnitra Milan Chovanec.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie