Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 3. 2016 17:00

Premiér Sobotka se sešel s prezidentem Polské republiky Andrzejem Dudou

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 15. března 2016 setkal s prezidentem Polské republiky Andrzejem Dudou.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 15. března 2016 setkal s prezidentem Polské republiky Andrzejem Dudou.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 15. března 2016 v Hrzánském paláci setkal s prezidentem Polské republiky Andrzejem Dudou, který přijel na pozvání prezidenta České republiky Miloše Zemana. Společně jednali o aktuálních evropských otázkách, visegrádské spolupráci a o rozvoji přeshraniční dopravní a energetické infrastruktury. Dalším tématem diskuze byla spolupráce v oblasti bezpečnosti a příprava summitu NATO.

Jedním z témat jednání byla migrace. Během diskuze se premiér Sobotka s prezidentem Dudou shodli, že společným zájmem je zachování Schengenského prostoru a volného pohybu osob. Pro naplnění této priority je důležité posílení ochrany vnější hranice a významné omezení přílivu migrantů do EU.

„Jsem rád, že jsme na úrovni EU konečně našli shodu na tom, co V4 říká od začátku, hlavním cílem je oslabit migrační toky, které nekontrolovaně proudí do Evropy, a předejít tomu, aby se opakoval scénář z roku 2015,“ řekl premiér Sobotka.

Dalším bodem diskuse státníků byl nadcházející Summit NATO ve Varšavě 8. a 9. července 2016. Hlavním tématem summitu by mělo být potvrzení závazků z Walesu, realizace Akčního plánu připravenosti a zvyšování výdajů členských zemí NATO.

„Varšavský summit NATO považujeme za významnou příležitost demonstrovat v současném složitém bezpečnostním prostředí jednotu a odhodlanost Aliance zajistit bezpečnost všem svým členům,“ uvedl premiér Sobotka.

Polsko je tradičním obchodním a hospodářským partnerem České republiky. V roce 2014 bylo mezi obchodními partnery ČR třetí nejvýznamnější zemí po Německu a Slovensku jak ve vývozu, tak odvozu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie